Ispred zagrebačkog HNK nastao ogroman red, razlog će vas sigurno iznenaditi

Ispred zagrebačkog HNK nastao ogroman red, razlog će vas sigurno iznenaditi
Foto/Video: Luka Šangulin/Index/Marko Lukunic/PIXSELL

FOTOGRAFIJE koje se nalaze pred vama nastale su ispred zagrebačkog HNK, a gužva koju na njima gledate je nastala zbog izvedbe baleta Orašar. 

Od ranog jutra Zagrepčani su stajali u dugačkom redu kako bi uhvatili ulaznicu za ovu vrhunsku izvedbu te dokazala da još itekako ima nade za kulturu u Hrvatskoj.

Gužva je zbog Orašara u Zagrebu nastala i prošle godine. Tada je u samo jednom danu prodano 8000 ulaznica, od čega ih je 70% prodano putem interneta.

U sto dvadeset godina koliko je proteklo od praizvedbe, popularnost Orašara kod publike stalno je rasla i danas je to najizvođeniji balet na svijetu. Prekrasnu glazba Čajkovskoga potpuno je iskoristio veliki koreograf Carskih ruskih kazališta Marius Petipa, koji je kao vrhunski baletni znalac skladatelju davao smjernice za stvaranje glazbenog predloška. Priča o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog orašara kojim se razbijaju orasi te s njime proživi čudesne dogodovštine u izmaštanu svijetu, preuzeta je od E. T. A. Hoffmanna u obradi Dumasa oca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara