Iznenadit će vas koliko je vaš grad topliji nego što je bio kad ste se rodili

Iznenadit će vas koliko je vaš grad topliji nego što je bio kad ste se rodili
Screenshot: New York Times

IAKO je globalno zatopljenje ozbiljna pojava o kojoj se godinama govori, često nismo svjesni da to nije nekakav fenomen koji se tek spominje, već da ima stvaran i ozbiljan utjecaj na naše živote. 

New York Times objavio je interaktivnu mapu na kojoj možete provjeriti koliko je upravo vaš rodni grad topliji danas nego u godini kad ste se rodili.

U mapu koju možete vidjeti ovdje jednostavno upišete ime svog rodnog grada (ili bilo kojeg drugog grada na svijetu) te godinu rođenja i prikazat će vam se koliko je dana te godine temperatura iznosila više od 32 stupnja Celzijusa u tom gradu, a koliko je takvih dana ove godine. 

Primjerice, ako ste rođeni u Zagrebu 1986. doznat ćete da je te godine u gradu samo sedam dana bila temperatura viša od 32 stupnje, dok je do danas taj broj popeo na čak 18 dana. 

Također ćete saznati da će se, ako se ovako nastavi, do vremena kad ćete napuniti 80 godina taj broj popeti na čak 34 moguća dana, odnosno u prosjeku između 22 i 42 dana. 

Ako vam se gotovo čitav mjesec velikih vrućina čini kao jako mnogo, dobro je znati da će prema istraživanju koje su proveli znanstvenici u Climate Impact Laba, u gradovima poput New Delhija ili Jakarte, ekstremne vrućine trajati gotovo cijelu godinu, dok je 60-ih taj broj iznosio "samo" 32 dana. 

Takve temperature su za ljude jako opasne, osobito za starije ljude, novorođenčad i osobe s kroničnim bolestima, a pogotovo pogađaju ljude koji rade na otvorenom ili su nižeg imovinskog stanja pa si ne mogu priuštiti klimu ili druge uređaje za rashlađivanje, upozorava New York Times. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara