Jadranka Kosor homofob godine

Tekst: P.R.
Foto: Bruno Konjević / Cropix

INTERNETSKI portal "Gay.hr" objavio je godišnje liste "homofoba godine" i "gej friendly osobu godine", na kojima su prva mjesta zauzeli premijerka Jadranka Kosor i saborska zastupnica Vesna Pusić.

Jadranka Kosor vodi sa 23 posto glasova

Glasanje nije završeno, a premijerka  u utrci za "homofoba godine" vodi sa 23 posto glasova. Na drugom je mjestu Damir Kajin s 15 posto, na trećem Marijana Petir s 12 posto, a na četvrtom Danijel Delale s 10 posto glasova.

Na listi homofoba godine našli su se i predsjednik HDZ-a Andrija Hebrang, IDS-ovac Damir Kajin, urednik Red carpeta Danijel Delale, predsjednik HČSP-a Josip Miljak, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ministar zdravstva Darko Milinović, saborska zastupnica HSS-a Marijana Petir, bivša ravnateljica psihijatrijske bolnice Lopača te kolumnist Nacionala Renato Baretić.

Ministar zdravstva ne ide u saunu jer "homoseksualci vole doktore"

Uz svakog se od njih navodi i po jedna "popularna" homofobna ili diskriminirajuća izjava. Tako je premijerka jednom prilikom rekla da je "homoseksualnost neprirodno stanje" te da je ona "protiv nasilja nad takvim ljudima (homoseksualcima), ali njihove brakove ne treba legalizirati niti praviti usporedbe između Hrvatske i zemalja gdje se to dozvoljava“.

Ministar zdravstva izjavio je kako je odbio ponudu djelatnika u teretani da se opusti u sauni jer zna da "oni (homoseksualci) vole doktore". Damir Kajin rekao je kako će on biti zadnji u parlamentu koji će dići ruku za zakon "kojim će istospolni partneri pred matičarem moći zasnivati bračnu zajednicu ili usvajati djecu" te dodao da su "pederi postali agresivni jer svako opredjeljenje osim njihovog smatraju nenormalnim".

Josip Miljak je organizator skupa "Anti-gay Pride", a zagrebački bi se gradonačelnik kroz odgoj pobrinuo da mu kći ne postane lezbijka, dok je Mirjana Vulin pacijenticu liječila od te "bolesti".

Vesna Pusić je "gej friendly"

Da nije sve tako crno i da ima onih otvorenijih pogleda na svijet dokazuje i lista za "gej friendly" osobu godine. Prvo mjesto na listi zauzela je saborska zastupnica i kandidatkinja na predsjedničkim izborima Vesna Pusić, za koju na gej.hr kažu kako podržava gay aktivizam i uvijek jasno u medijima izražava pozitivan stav prema seksualnim i rodnim manjinama.

I Stipe Mesić podržava gay aktivizam

Na ovoj su listi i urednik i voditelj emisije "Nedjeljom u dva" Aleksandar Stanković, zatim Dalibor Matanić, Ida Prester i Ivanka Mazurkijević, koji svi otvoreno podržavaju hrvatski gay aktivizam.
Zatim je tu i Mirela Holy, saborska zastupnica SDP-a, koja je i sama sudjelovala na prošlogodišnjem Zagreb Pride-u, te Petar Milan, voditelj centra "MaMa" koji također pruža potpunu podršku svim inicijativama tog spektra.

Među "pozitivcima" su i saborski zastupnik Šime Lučin, još uvijek aktualni predsjednik Stjepan Mesić i Severina Vučković koja se na ovom popisu našla zbog nedavnog snimanja kalendara srpske organizacije Queerija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara