Japanske ceste prosvirale

UVIJEK inovativni Japanci priredili su novo iznenađenje svojim vozačima.

U Japanu su otvorene tri dionice (Hokkaido, Wakayama i Gunma), koje su posebnom obradom asfalta poprimile karakteristiku glazbala. Naime, perforiranjem asfalta udubinama visine 6 do 12 mm stvorena je podloga koja će kada vozilo prelazi preko nje generirati melodiju. Jedini preduvjet je da se vozilo ne kreće brzinom većom od 45 km/h. Kako to zvuči u praksi pogledajte (i poslušajte) filmski zapis u nastavku.

Vjerovali ili ne, stvaranje melodične ceste trajalo je nekoliko godina. Mukotrpni posao izrada brazdi u asfaltu stigao je na inicijativu gospodina Shinode, koji je jednom prilikom vozio cestom koju je netom prije "slučajno" oštetio. Pogađate, prelazak preko brazdi generirao je određeni zvuk.

No, da nisu Japanci jedini koji donose inovacije u prometu pobrinuli su se Britanci. Naime, dovršenjem Terminala 5 na aerodromu Heathrow, najprometnijem aerodromu na svijetu, u funkciju će biti pušteno prvo u svijetu parkiralište s funkcijom tzv. pretraživanja. S više od 7.000 parkirnih mjesta, ovo će parkiralište imati sustav pretraživanja parkirališta putem parkirne karte ili broja registarske pločice, čime će biti olakšano pronalaženje određenog automobila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara