Je li punk rock kornjača koja diše kroz genitalije spašena?

Je li punk rock kornjača koja diše kroz genitalije spašena?
Screenshot: Australian Geographic

AUSTRALSKA kornjača koja živi u rijeci Mary u Queenslandu postala je poznata po cijelom svijetu kada je dospjela na listu ugroženih životinjskih vrsta. Svima je zapela za oko zbog dvije zanimljivosti. Naime, diše kroz genitalije i zna imati punkersku frizuru tj. nakupinu zelenih algi na tjemenu, piše The Guardian.

Mnoge slavne osobe, poput glumice Cate Blanchett, založile su se za spas te zanimljive životinje. No je li to bilo dovoljno?

Neobična australska kornjača s upečatljivom frizurom, a koja ima dva mesnata "prstića" što vire ispod njene brade i sposobnost da diše kroz genitalije, u travnju je uvrštena na listu ugroženih životinja. Nakon što je dospjela na spomenuti popis i nakon što su fotografije te zanimljive kornjače izašle u javnost, mnogi su postali njome oduševljeni, što je začudilo biologe jer gmazovi obično nisu miljenici publike.

Nove vrste na njenom staništu

Kornjača je postala ugrožena iz nekoliko razloga. Prvo se njena populacija smanjila jer su je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća previše lovili kako bi je prodavali kao kućnog ljubimca. Takva je prodaja već desetljećima zabranjena, ali su joj odnedavno počele prijetiti nove opasnosti. 

Naime, ta kornjača živi samo na ograničenom području rijeke Mary u Queenslandu u Australiji, a njezino stanište u posljednje vrijeme doživljava razne promjene. Uvezene vrste biljaka koje su se proširile na tom teritoriju otežavaju joj polaganje jaja na pjeskovitoj obali rijeke. Također, pojavili su se grabežljivci koji tamo prije nisu postojali, poput lisica i pasa, a kojima je ona čest plijen.

Štampale se majice i organizirao punk rock koncert

Kada je kornjača postala poznata diljem svijeta, punk rock band iz Melbournea održao je koncert kako bi prikupio financijsku pomoć, štampale su se majice s njenim likom i pokrenuta je kampanja koja je sakupila 8500 funti (oko 70.000 kuna) za spas njenog staništa i njene vrste.

Zoolog Rikki Gumbs, koji je i uvrstio tu kornjaču na listu ugroženih vrsta koju je predstavila organizacija Zoological Society of London, pozdravlja takav interes javnosti, no smatra kako to, nažalost, nije puno pomoglo neobičnoj kornjači.

Vlada nije ništa poduzela

"Unatoč tolikoj medijskoj pozornosti, australska vlada nije ništa poduzela kako bi spasila ovu kornjaču, što je sramotno", rekao je Gumbs. 

U Australiji zaštita gmazova nije zakonski uređena i nema nekog određenog plana za spas ove kornjače. Mada su australske vlasti u periodu od šest godina izdvojile više od milijun i pol eura za ekološku sanaciju područja rijeke Mary, projekt još uvijek nije ostvaren.

Prema izračunima lokalne organizacije za zaštitu okoliša, godišnje bi za spas ove rijetke vrste trebalo izdvojiti 23.000 funti (oko 190.000 kuna).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara