Jesu li Iliri izmislili bačvu?

JESU li Iliri bili takvi pijanci da su izmislili i drvenu bačvu? Govori li o tome prvi pisani zapis iz prvog stoljeća poslije Krista?

Naime, uz otočić Sv. Marko, koji Krčki most spaja s otokom Krkom, vezan je prvi dosad pronađeni zapis o uporabi drvenih bačava. Zapis je ostavio rimski pjesnik Marcus Annacus Lucanus u nedovršenom historijskom epu iz prvog stoljeća ´Pharsalia´. Opisujući borbe koje su se vodile oko otoka Krka, on navodi kako je zapovjednik Cezarovih odreda Basilio naredio izradu splavi od lancima povezanih drvenih bačava da bi tako suzbio protivničko brodovlje, napominje se u zanimljivoj crtici objavljenoj u ´Kvarner info´.

Poznato je da su Grci i Rimljani za vino i ulje, te žitarice, koristili glineno posuđe, uglavnom, amfore. Uz hrvatsku obalu registrirano je više od 600 takvih arheoloških podvodnih lokaliteta. Nigdje prije Lucanusova epa nema spomena o drvenom suđu, pa se vjeruje da je bačva upravo specijalnost prastanovnika naših krajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kda budete pili vino, ne zaboravite da u našim krajevima možda i nije napravljena prva prava drvena vinska bačva, ali da iz naših krajeva potječe prvi pisani trag o njenom postojanju. Bačva ipak nije neki bezvezni izum!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara