Još uvijek ne znate tko je "Dragi Lastan"? Vrijeme je da otkrijete "najčuvaniju tajnu hrvatskog novinarstva"

Još uvijek ne znate tko je "Dragi Lastan"? Vrijeme je da otkrijete "najčuvaniju tajnu hrvatskog novinarstva"

Foto: Press

GOVORILI su da je da identitet Lastana iz nezamjenjive Modre Laste jedna od "najčuvanijih tajni hrvatskog novinarstva".

Na HRT-u je sinoć prikazan dokumentarni film "Dragi Lastane!", Irene Škorić u kojem je nakon više od 40 godina otkriveno tko su ljudi koji su stajali iza junaka koji je pomogao generacijama tinejdžera s raznoraznim, najčešće ljubavnim problemima.

Iako ovo već odavno nije tajna, izvrsni nas je dokumentarac podsjetio tko je sve stajao iza Lastana, pjegavog momka koji i danas u Modroj lasti odgovara na pitanja znatiželjnih i zbunjenih tinejdžera.

Strogo čuvana tajna

Redateljica, i sama ljubiteljica legendarnog pjegavca, godinama je pokušavala saznati tko se krije iza Lastana, a kada je odlučila napraviti film o tome naišla je na mnoge prepreke zbog čvrstog kodeksa šutnje u uredništvu časopisa, koji se ponekad odnosio čak i na Lastanove članove obitelji.

Nije se znalo je li riječ o muškarcu ili ženi, a jedino što su znali bio je crtež u rubrici koji je napravio Ivica Bednjanec.

Uz razgovore s mnogima koji su stvarali lik, otkriveno je da su od uvođenja rubrike 1969. u tada najtiražnijem časopisu za djecu bila najmanje četvorica Lastana, dok se identitet sadašnjeg, koji dobiva ipak više e-mailova nego pisama, još čuva u tajnosti.

Inače, rubriku je osmislio novinar i publicist Rudi Aljinović, danas 78-godišnjak, koji je od samih početaka rubriku zamislio kao mjesto na kojem se klincima neće obraćati s visoka već im ponuditi konkretne odgovore.

"Ne bih glorificirao to vrijeme, bio je to novinarski posao, bio sam slobodnjak i trebao mi je stalni honorar, a 'Modra lasta' je izlazila dva puta mjesečno i bila dobar izvor prihoda", rekao je Aljinović.

Da to nije bio samo posao smatra i Saša Drach, novinar i prevoditelj, koji je bio Lastan dvadesetak godina, počevši od devedesetih.

"Pitanja i odgovori nisu se puno promijenili od samih početaka do danas, no u redakciji smo htjeli svaki odgovor pretvoriti u neku vrstu šale jer se tražila duhovita rubrika koju će klinci čitati, dok su ozbiljne odgovore mogli čuti i kod kuće", objasnio je Drach.

Preteča seksualnog odgoja u Hrvata

U filmu se pojavljuju i nekadašnji čitatelji Modre laste koji su slali pisma Lastanu, a i u odrasloj dobi prisjećaju se koliko im je značilo da imaju nekoga kome mogu anonimno postaviti pitanje o raznim problemima, bez da ih se osuđuje.

Nerijetko su, priznaju, i prije nego što bi dobili odgovor od Lastana rješenje svojih nedoumica pronašli u nekom od objavljenih pisama.

I dok su šezdesetih godina najpopularnija pitanja bila vezana za probleme u školi ili zašto jedini u razredu nemaju traperice, sedamdesete donose puno više ljubavnih pitanja.

Na adresu redakcije tada je stizalo više od 500 pisama tjedno.

Osamdesete donose pitanja vezana za intimno zdravlje i seks, a neki su tada prigovarali i da je Modra lasta postala preliberalna.

Danas se, tvrde sudionici, smatra pretečom seksualnog odgoja u Hrvatskoj.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara