Kako je moguće da netko u vegetativnom stanju rodi?

Kako je moguće da netko u vegetativnom stanju rodi?
Screenshot: ABC30

VIJEST o ženi koja je u vegetativnom stanju 14 godina, a koja je rodila dječaka 29. prosinca, uzburkala je duhove diljem svijeta.

Rijedak medicinski događaj otvorio je brojna pitanja, uključujući: Kako može roditi žena koja nije pri svijesti?

"Jako je rijetko", kaže dr. Deborah Feldman, koja je u posljednja dva desetljeća čula "možda za dva ili tri takva slučaja". Feldman, voditeljica odjela fetalne medicine i opstetricije iz bolnice u Hartfordu, prije 20 godina imala je pacijenticu koja je imala moždani udar tijekom drugog tromjesečja, a koja je kasnije rodila bebu.

O slučaju u Arizonu Feldman je čitala, ali nema direktnih saznanja, piše CNN. 

Taj novi slučaj "govori o činjenici da je pacijentica zapravo imala organe koji normalno funkcioniraju", kaže Feldman. "Mogu reći, biološki, njezino tijelo zapravo je funkcioniralo jako dobro kako bi se razvila beba."

S obzirom na to da je žrtva seksualnog zlostavljanja, CNN nije napisao ime pacijentice, koja se trajno nalazi u medicinskoj ustanovi u Phoenixu.

Iako je neobično da nitko nije primijetio trudnoću pacijentice, brojne druge žene rodile su bez prenatalne skrbi. "Većinom su te bebe zdrave i snažne", kaže Feldman. "Priroda se pobrine za sebe."

Ona vjeruje da je to slučaj i ovdje. "U trajnom vegetativnom stanju vaši organi još uvijek rade i vaša plodnost još je uvijek tu", kaže. Rizici koji se javljaju isti su kao i kod zdravih žena.

Kad pacijentica nije pri svijesti i ne može tiskati, porođaj je "jako težak", kaže Feldman. "U većini slučajeva uzdamo se u lijekove za jačanje trudova, intravenozno - tako da su kontrakcije dovoljno jake da pacijentice ne moraju raditi ništa."

"Carski rez uvijek će biti najlakši način za poroditi dijete, no očigledno, tu je i veći rizik za mame jer je riječ o kirurškoj operaciji", govori Feldman.

"Oporavak bi bio isti kao kod normalnih pacijentica, vjerojatno s malo povećanim rizikom od infekcije."

Feldman kaže i kako je teško znati je li žena znala da je trudna (ili da rađa), ili je li iskusila bol, bez da zna specifične detalje oko ozljede mozga pacijentice.

"Imam osjećaj da se svakih pet do deset godina pojavi ovakav slučaj i odmah me ljudi zovi i šalju mi mailove jer vide istraživanje koje sam radila, kaže doktorica i zaključuje:

"Jako je tužno što je morala proći kroz to. Užasno je."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara