​Kako seks utječe na veličinu vaše stražnjice

​Kako seks utječe na veličinu vaše stražnjice
Foto: Instagram

MEĐU naklapanjima na internetu može se naći svašta, pa čak i tvrdnja da hormoni koji se ispuštaju tijekom seksa mogu promijeniti oblik vašeg tijela.

Autorica teksta objavljenog u Viceu, Polina Bachlakova, prisjetila se svojih prvih spolnih odnosa i komentara svoje prijateljice da će njena majka ionako saznati da je spavala s dečkom - "jer od seksa ti naraste guza".

"Moja guza je prošla kroz razne faze tijekom godina moje seksualne aktivnosti — većina je imala veze s "Oreom", bojim se — ali nikad nisam previše ozbiljno shvatila upozorenje moje prijateljice iz djetinjstva. Međutim, ispada da mnogi upravo to rade. Ako izguglate ovo pitanje, izaći će vam pregršt zažarenih forumskih diskusija na raznim mjestima — Yahoo, Girls Ask Guys, Quora, gdje god hoćete", naglašava Polina.

Tako se mogu naći tvrdnje žena da je "suština seksa pripremanje tijela žene za trudnoću, tako da kada se seksate, vaše tijelo prirodno razmišlja o tome da se pripremi za dijete" ili onih koje su uvjerene da su im od seksa bedra i stražnjica veći. Iako na forumima ima i onih koji tvrde da su to gluposti, mnogi su i dalje neodlučni oko toga ima li u toj glasini istine.

Tijekom seksa otpušta se oksitocin, "ljubavni" hormon odgovoran za to da se osjećamo privrženo našim seksualnim partnerima; dopamin, hormon "sreće", zbog kojeg se osjećate kao da imate žudnju koja se mora zadovoljiti, a kad doživimo orgazam, naša tijela ispuštaju dehidroepiandrosteron, steroid sačinjen od svih hormona zaslužan za blaženi osjećaj orgazma. Spominje se i da su u žena više razine estrogena, koji može utjecati na težinu i izgled, a neka istraživanja pokazuju da hormoni u spermi mogu utjecati fizički i mentalno na žene.

Kad se sve uzme u obzir, može li seks utjecati na naš izgled?

"Ne, mislim da to nije moguće. Seks ne stimulira dugoročne hormone u tijelu, tako da nema razloga misliti da će vam zbog seksa porasti zadnjica", kaže liječnica Charlotte Wilken-Jensen, šefica odjela ginekologije i opstetricije u bolnici Hvidovre u Danskoj.

Dodaje da je lažno poistovjećivanje kratkoročnih hormona s dugoročnih efektima dio razloga zašto se žene često pitaju postoji li veza između veličine stražnjice i seksa. 

"Naravno, kad se seksate, oslobađa se oksitocin, zbog čega ste uzbuđeni i zbog čega vam se ovlaži vagina i tome slično. Međutim, oksitocin nije estrogen. Estrogen je taj koji bi mogao stimulirati rast vaše stražnjice ili promjenu građe vašeg tijela, ali nema dokaza da seks izaziva ispuštanje dovoljno estrogena da on tako utječe na vaše tijelo", rekla je.

Studije pokazuju da povećana seksualna aktivnost i seksualno zadovoljenje mogu značajno utjecati na to kako žena doživljava veličinu svoje stražnjice. Studija provedena na 53 nedavno vjenčana para pokazala je da kvaliteta seksa nije utjecala na tjelesnu težinu i fizičko zdravlje žena, ali jest na njihov dojam o njihovom tijelu.

"Seksualna privlačnost supruga onako kako su je one doživljavale bila je u značajnoj pozitivnoj vezi s učestalošću seksa, a njihov doživljaj vlastite tjelesne veličine bio je u direktnoj korelaciji s njihovim i seksualnim zadovoljenjem njihovog partnera", stoji u studiji.

"Kad ste više seksualno aktivni, to postaje pitanje mentalne slike — rađene su već studije na ovu temu. Vi prirodno ispoljavate svoj tjelesni govor drugačije i određene dijelove svog tijela nosite na drugačije načine. Također, nije velika mudrost znati da seks utječe na vaše samopouzdanje — što, opet, utječe na vašu percepciju vlastitog tijela", ističe doktorica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara