Kandidati Showtimea gotovi s karaokama, počinje prava bitka

JEFTINIM karaokama na koje nas je u glazbenom natjecanju "Showtime" navikla Nova TV očito je došao kraj, jer će natjecatelji od ove subote izvoditi potpuno nove, autorske pjesme koje su za njih pisali vodeći hrvatski hitmejkeri. Osim toga, ove će subote show program biti kudikamo zabavniji od grozomornog nastupa Danijela i Isabelle Kim Popović - nakon višemjesečnog odvikavanja od kokaina, mikrofona će se primiti Mario Ivanović Stoka.

Polovina popularnog hip-hop dvojca Bolesna braća, Baby Dooks, za ovu je priliku napisao pjesmu "Za osmijeh tvoj", koju će na pozornici "Showtimea" otpjevati Artemija Stanić i Filip Dizdar. "Jako mi je teško bilo raditi pjesmu za nekoga koga ne poznajem. Veliki problem mi je bio pisati univerzalnu pjesmu da funkcionira za ženskog i muškog izvođača. Baš sam se namučio, jer inače se prilagodiš profilu osobe za koju radiš stvar, ovako na slijepo je to puno teže i izazovnije. Pjevač je važniji i od pjesme i od aranžmana. Savršena pjesma, ako se loše izvede, može biti potpuno upropaštena i obratno. Aranžman se već da napraviti da bude super. Meni je bitno da kao producent imam otvorene ruke", kaže Baby Dooks o projektu.

Shalla i Natko iz grupe Connect pisali su za Ivu Ajduković i Marija Ponjavića, koji će pred publikom i TV gledateljima pjevati pjesmu "Praznovjerno". "Ovo svakako nije idealna situacija, pa svaki producent od nas sada malo blefira, ali s obzirom na kvalitetne vokale u showu, vjerujemo u uspjeh", smatra dvojac iz grupe Connect.

Izvođači bez "nekih velikih životnih trauma"

Na posao se bacila i Milana Vlaović, koja je napisala pjesmu "Duša blizanka", namijenjenu Aniti Španec i Miru Tomiću. "Napisala sam ju imajući u vidu i muške i ženske izvođače tako da bude univerzalna. Morala je zvučati tako da je mogu pjevati djevojke dečkima i dečki djevojkama, pa mi je to i bila inspiracija. Imala sam u vidu i da se radi o vrlo mladim izvođačima bez nekih velikih životnih trauma, pa sam nastojala da pjesma bude optimistična i u vedrom tonu, prikladna njihovim godinama i iskustvu. Vokali poput Petra Graše, Luke Nižetića ili Giuliana, bilo tko od njih trojice bi izvrsno izveo tu pjesmu", kaže Milana Vlaović o suradnji s mladim glazbenim nadama.

Poznati autor Miro Buljan napisao je pjesmu "Ovaj dan donosi sreću", u kojoj će se okušati Franka Batelić i Mario Sambrailo. "Nema tu previše inspiracije, sada je to kod mene više radna navika. Idem na posao kao i svi drugi ljudi. Nekada se moram prisiljavati, a nekada mi je lakše. Dođem na posao, sjednem, komponiram i radim što moram. Svaki posao, pa tako i ovaj zahtjeva malo talenta, a zatim i radnu naviku", kaže Miro Buljan, kojeg je očito napustio onaj "autorski elan" tipičan za domaće skladatelje.

Boris Đurđević iz Colonije pisao je za Miju Lešinu i Kristinu Petravić, koji će na pozornici otpjevati pjesmu "Sebe lažem". "Kod mene pjesme nastaju tako da se rodi neka melodijica u glavi koju si onda par dana fućkam okolo. To je ta neka elementarna ideja koju onda treba odsvirati na klaviru. Tek tada se dobiva dojam o tome kakva je pjesma, ozbiljna, agresivna, je li stvarno tako dobra kako se čini ili je zapravo bez veze. Onda ju je moguće prilagoditi i staviti u vrijeme koje odgovara za nju. Tako pripremljena pjesma dolazi pjevaču, on jako dobro mora shvatiti pjesmu da bi je dobro mogao interpretirati i uvjeriti slušatelje u to što pjeva, on se na to sve mora potpisati, njegov je taj posljednji potpis. Kada se sve snimi, onda se još može 'glancati' i obrađivati po želji", priča Đurđević o nastanku pjesme.

"Izvrstan pjevač može itekako izvući osrednju pjesmu"

U svojim (pre)ambicioznim najavama Nova TV tvrdi kako će gledatelji odsad, uz najboljeg pjevača, birati i hit godine, što bi značilo da su prilično uvjereni u hitoidnost naručenih pjesama. Ipak, poznati autori svjesni su da dobar marketing nije jedino što je potrebno pjesmi da uđe u hrvatske domove i diskoteke. "Koliko će pjesma, a koliko pjevač doprinijeti tome hoće li nešto ili neće biti hit, mislim da je omjer 50:50, to je moje iskustvo u stvaranju glazbe i hitova. Izvrstan pjevač osrednju pjesmu može itekako izvući i učiniti da zvuči odlično", tvrdi Boris Đurđević, dok Baby Dooks smatra kako je publika kojoj se obraćaju vrlo zahtjevna: "Bilo je i masu primjera kada super kvalitetna stvar ne prođe, jer nije za taj trenutak. Jako puno čimbenika utječe na to hoće li nešto biti hit, a vi to kada radite pjesmu nikada ne znate, to je velika kocka. Postoji cijela jedna filozofija oko toga. Hrvatska je publika jako zahtjevna i teško je pogoditi što će joj se svidjeti".

D.K.
Foto: Index/Nova TV

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara