Kavopije mogu odahnuti – dobre vijesti za ljubitelje kofeina

Kavopije mogu odahnuti – dobre vijesti za ljubitelje kofeina

Foto: 123rf

LJUBITELJI kave dobili su još jednu potvrdu da je njihova omiljena navika dobra i da im veće količine neće stvoriti probleme sa zdravljem.

Nova studija koju je provelo Sveučilište u Kaliforniji potvrdila je da velike količine ne uzrokuju ubrzanje srčanog ritma, kao što se dosad uglavnom vjerovalo. Istraživanje je provedeno na 1400 kandidata čije su se navike pratile godinu dana. Pokazalo se da nije bilo nikakve razlike u broju otkucaja srca kod onih koji su konzumirali više kofeina u odnosu na one koji su unosili malo ili ništa u svoj organizam, prenosi Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upozorenja o štetnosti redovitog konzumiranja proizvoda s kofeinom za srce i srčani ritam trebalo bi preispitati jer nepotrebno obeshrabrujemo ljude u konzumiranju čokolade, kave i čaja. Oni bi zapravo mogli biti dobri za kardiovaskularni sustav", komentira dr. Gregory Marcus s Kalifornijskog sveučilišta.

Ubrzanje srčanog ritma može biti opasno jer može dovesti do aritmije i srčanog udara. Ipak, čini se da kofein ne utječe na rad srca tako da možete bezbrižno posegnuti za tom šalicom kave i kockicom čokolade.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara