Kilogram trešanja prije dvije godine 250, a danas 20 kuna. O čemu se radi?
JUTROS smo na zagrebačkom Kvatriću našli trešnje za 20 kuna po kilogramu. Da se razumijemo, daleko su one od dobrih trešanja. Peteljke su smećkaste, a dobar dio je natučen i neke su lagano natrule. Kupili smo jedan kilogram za probu i one koje su u ok stanju nisu ni loše - slatke su, mesnate i tamnocrvene iznutra. Ova druga polovica nije baš upotrebljiva.
Prodavač nam je rekao da su iz Čilea, baš kao i one otprije dvije godine koje su se mogle kupiti na zagrebačkom Dolcu. Postoji mala razlika - kilogram tih trešanja sredinom siječnja 2018. godine koštao je 250 kuna. Da nam pojasni što se događa pitali smo poljoprivrednog konzultanta Miroslava Kuskunovića.
"Neprirodno je da su u ovo doba godine trešnje na tržištu. Pitanje je koliki je transport iz Čilea za Hrvatsku pa je sama činjenica da koštaju 20 kuna neobična. Kakva je kvaliteta tih trešanja, jesu li prekontrolirane i zdravstveno ispravne, imaju li pesticida... Moguće da je ove godine u Čileu bila jako dobra godina što se tiče proizvodnje trešanja pa imaju tržišne viškove. Mi smo na otvorenom tržištu, moguće da je to stiglo u EU i sad, recimo, ako dođu u Njemačku, oni će sebi ostaviti prvu klasu trešanja jer imaju jako stroge standarde, a ostale klase koje ne mogu ući u njihove trgovine prodaju, naši uvoznici uvezu i prodaju dalje", kaže.
"Svakako mislim da je to incidentni slučaj, a nikakav trend. Ako su naše trešnje prodaju za 60, 70 i više kuna po kilogramu, nevjerojatno je da trešnje iz Čilea dolaze na hrvatsko tržište i prodaju se po 20 kuna", zaključio je.
Najbolje da se držimo jabuka, limuna i mandarina dok im je sezona, a za trešnje će biti vremena u šestom mjesecu.
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za reportaže o proizvodima i cijenama, kao i brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati