Kritičari jednoglasni: Heath Ledger zaslužuje posthumnog Oscara!

TRAGIČNO preminuli glumac trebao bi, po jednoglasnom mišeljnju američkih filmskih kritičara, dobiti Oscara za ulogu u filmu "The Dark Knight" koji ovih dana kreće u osvajanje svijeta. Posljednja uloga koju je odigrao bila mu je, tvrde, uloga života i definitivno će zasjeniti lik gay kauboja iz "Planine Brokeback", po kojoj je postao prepoznatljiv. Ukoliko dobije Oscara, postat će prvi glumac kojem je to posthumno uspjelo nakon 1976. godine, kad je Peret Finch posthumno nagrađen za film "Network".

Zbog Ledgerove upečatljive uloge, ali i činjenice da je za vrijeme snimanja filma tragično preminuo, producenti su se odlučili na zaokret, pa je Batman, prvotno zamišljen kao glavni lik u filmu, potpuno pao u drugi plan. Ledger se za ulogu Jokera pripremao mjesecima, uglavnom proučavajući Jacka Nicholsona koji je popularnog negativca odigrao još krajem osamdesetih, a "stari lisac Hollywooda" izjavio je kako je zadovoljan Ledgerom i njegovim tumačenjem lika. Puno se, a pogotovo nakon Ledgerove smrti, pisalo o "prokletstvu Jokera", odnosno mitu da svaki glumac koji ga igra u jednoj fazi upadne u tešku depresiju i dobije samoubilački nagon.

"Kreirao je Jokera kakvog ćemo pamtiti godinama"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Ledgera imam samo riječi hvale. Nevjerojatan je, zapanjujuće dobar", piše Peter Travers, filmski kritičar u časopisu Rolling Stone, i dodaje: "Ledger se i u ovom slučaju potpuno povezao s ulogom, gledati ga na velikom platnu je zaista fascinantno. Nema slabih točaka i mislim da je kreirao Jokera kakvog ćemo pamtiti još godinama". Kritičari su posebno oduševljeni činjenicom da Heath Ledger u filmu ne nosi masku, već mu je lice obojano kredom i crvenom bojom, pa čak i njegovu mimiku lica u filmu nazivaju - spektakularnom.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara