Kultni film s deset Oscara uklonjen s HBO Maxa: "Neodgovorno je ostaviti ga"

Kultni film s deset Oscara uklonjen s HBO Maxa: "Neodgovorno je ostaviti ga"
Screenshot: YouTube

FILM Zameo ih vjetar, koji je na 12. dodjeli Oscara 1940. godine odnio čak deset kipića (osam natjecateljskih i dva počasna), uklonjen je sa servisa HBO Max.

Kako su izvijestili iz HBO Maxa, taj film iz 1939. "produkt je svog vremena" te prikazuje "rasne i etničke predrasude" koje su "bile pogrešne tada, a pogrešne su i danas".

Istaknuli su da će se film vratiti na platformu neodređenog datuma, s "pojašnjenjem o njegovom povijesnom kontekstu".

Radnja filma odvija se tijekom Američkog građanskog rata, a film je godinama napadan zbog načina na koji je u njemu prikazano ropstvo. Temelji se na romanu Margaret Mitchell, a u njemu se pojavljuju likovi koji su zadovoljni statusom robova te ostaju vjerni bivšim vlasnicima nakon što je ropstvo službeno ukinuto.

 

Film je osvojio deset Oscara te je film koji je u povijesti zaradio najviše novca, kad se u jednadžbu uključi inflacija.

Hattie McDaniel postala je prva crna glumica koja je bila nominirana i osvojila Oscara za ulogu sluškinje Mammy.

Scenarist John Ridley u tekstu za Los Angeles Times ranije je ovog tjedna napisao da film "veliča predvodnički jug" te da ovjekovječuje "bolne stereotipe o Afroamerikancima".

"Na filmu su radili najtalentiraniji ljudi Hollywooda u to vrijeme, sve kako bi sentimentalizirali povijest koja nikad nije postojala", napisao je scenarist filma 12 godina ropstva.

HBO Max izvijestio je da bi bilo neodgovorno ostaviti taj film na platformi bez "objašnjenja i odricanja od njegovih rasističkih prikaza".

Dodali su da će ga vratiti u originalnom obliku "jer bi išta drugačije bilo jednako kao tvrditi da predrasude nisu postojale".

Tekst izjave sličan je onima koje su objavljene o crtićima poput Toma i Jerryja te drugim uradcima koji s protekom vremena dobivaju negativan kontekst. Primjerice, Disney je upozorio gledatelje da stariji filmovi poput Dumba iz 1941. mogu sadržavati "zastarjele kulturne prikaze".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara