Kupovati ovce ili kanadere?

IZ LJETA u ljeto, uvijek ista pitanja je li u borbi protiv tolikih sezonskih požara bolje koristiti ovce ili "kanadere"?

Naime, zrakoplov za gašenje požara iz zraka, popularni "kanader", stoji više od 20 milijuna dolara, a ovca samo sto dolara (USD).

Naravno, "kanader" "troši" gorivo i rezervne dijelove, a pritom ne daje ni mlijeko ni sir ni janjetinu... I gasi tlo koje je uslijed izumiranja sitne stoke postalo idealnim požarištem. Jer bez koza i ovaca trava se širi i suši te postaje detonatorom ljetnih požara.

Dakle, što više stoke sitnog zuba - to manje požara. Stručnjaci ovu tezu dokazuju uspoređujući brojnost koza i ovaca s brojnošću požara.

Tako je, piše M. Alilović u Gospodarskom listu", 1952. godine Dalmacijom tapkalo više od milijun i dvjesto tisuća ovaca. Broj koza nije se mogao utvrditi jer je u to doba započelo njihovo istrebljivanje - proglašene su štetočinama?!

Godine 2.000. na dalmatinskim vrletima pase i brsti svega oko 200 tisuća ovaca i oko 30 tisuća koza. Prema podacima dr. Joze Rogošića sa Sveučilišta u Splitu to je po hektaru deset puta manje no u inim mediteranskim zemljama. Prema podacima Hrvatskih šuma, 1952. godine u cijeloj je Dalmaciji bilo svega 14 požara u kojima je izgorjelo raslinje na površini od 523 hektara.

Godine 2.000. buknula su 493 požara u kojima je izgorjelo raslinje na površini većoj od 60 tisuća hektara. Jednostavno - 114 puta više nego prije pedesetak godina! Na uvaj "crni trend", naravno, utječe i turuzam, ali zar u tolikoj mjeri?

Zagovornici stočne borbe protiv požara otišli su u svojim istraživanjima toliko daleko, da tvrde kako je za protupožarnu zaštitu najbolja ovca pramenka. Mogu li pramenke dostojne zamijeniti "kanadere"?

U napisu naslovljenom "Više ovaca i koza - manje požara", računa se da jedan "kanader" stoji koliko 240 tisuća ovaca?!
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara