Lightning GT: Munja na kotačima

NITI godinu dana nakon najave revolucionarnog bolida pogonjenog strujom otvorena je lista narudžbi. Tehnološki napredan i stilom srodan britanskoj tradiciji, Lightning GT na ceste stiže tijekom iduće godine.

Ovih dana engleska tvrtka izašla je u javnost s prvim renderima dizajna budućeg modela. Kao što se i očekivalo, estetika je duboko protkana britanskom školom dizajna. Na scenu se vraća britansko poimanje Grand Tourera, s jasno definiranim volumenima i naglašeno niskom siluetom. Karoserija je izrađena od kompozita s ojačanjima od ugljičnih vlakana čime se doprinosi smanjenju ukupne mase vozila.

Automobil je u osnovi sličan prethodnim radovima tvrtke, ali uz "bitne" novosti. Jedna od njih je da je prostor prije predviđen za ispušni sustav sada monolitan, a služi generiranju downforce-a.

Automobil duljine 4.445 mm bit će postavljen na 20-inčne naplatke s pneumaticima mjera 245/40. Visina vozila je tek 1.200 mm, no puno zanimljiviji podatak je kako usprkos nekonvencionalnom pogonu konstruktori garantiraju optimalan raspored masa u omjeru 48:52 u korist stražnje osovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lightning GT će karakterizirati ručna izrada, ali je možda zanimljivije kako su se najave o električnom pogonu obistinile. Nakon Venture i Tesle, ovo je treći pripadnik EV (Electric Vehicle) segmenta s predznakom performance, odnosno treći primjer sportskog automobila s električnim pogonom. Lightning Car Company je uvjeren kako je upravo u el. pogonu budućnost. Osim jednostavne konstrukcije, minimizirane mase i ekološkog aspekta, tu su i manji troškovi vlasništva prikazani kroz brojne porezne olakšice. Naravno, ukoliko ste stanovnik ekološki svjesnijih zemalja, jer hrvatska ekološka politika ne poznaje stimulativne metode. 

Iako su tehnički podaci još uvijek skloni promijeni, očekuje se kako će izvor energije biti tzv. NanoSafe baterije nadmoćnih karakteristika. Jedna od njih je brzo punjenje, koje će u slučaju ovog automobila trajati desetak minuta. Četiri elektromotora, svaki snage 120 kW, trebali bi biti dovoljni za apsolviranje ubrzanja do 100 km/h u oko četiri sekunde.

Projekt je trenutno u izradi prototipa. No, prve narudžbe već se mogu zaprimati. Za uvrštenje na listu potrebno je uplatiti akontaciju u iznosu od 15.000 GBP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara