Mercedes GL 420 CDI Bluetec: Dizelska inicijativa

MERCEDES će u Detroitu predstaviti novu izvedbu modela GL koja bi na američkom tržištu mogla biti zapažen igrač. Iako pokretan dizelskim motorom, ovaj model obiljem snage i količinom čelika magnetno privlači američku klijentelu.

Najvažnija značajka pogonskog sustava je niska potrošnja goriva. Premda je pokretan V8 monstrumom sa 216/293 KS i 700 Nm, GL 420 CDI prema tvorničkom prosjeku troši 9,8 l/100 km što mu omogućuje radijus kretanja veći od 1.000 km.

Jednako je uvjerljiva i prateća ponuda "bluetec" izvedbi koja će uskoro biti obogaćena još trima modelima (R, ML, GL). Svi oni trebali bi biti opremljeni, kako napominje proizvođač, najčišćim dizelskim motorima na svijetu koje prati epitet izrazite štedljivosti. Inače, iza Bluetec branda se krije sustav koji putem inovativne tehnologije smanjuje udio dušičnih-oksida u ispušnim plinovima.

Osim naprednom motorizacijom Mercedes će novi model opremiti i brojnom ekskluzivnom opremom. Dovoljno je reći da je izloženi primjerak postavljen na 21-inčne kotače.

Mercedesova dizelska inicijativa nije nikakav ishitreni potez, već počiva na čvrstim temeljima. Naime, prema J.D.Poweru, udio dizelskih motora u novoregistriranima automobilima će do 2015. godine skočiti na čak 15 %. A prve naznake već su vidljive: Amerikancima se od jeseni nudi dizelsko gorivo s nižim (ispod 15 ppm) sadržajem sumpora. Rezime svega mogao bi biti da je Amerima konačno proradila savjest, ali samo ona ekološka. I to je nešto.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara