VW Jetta TDI: Najčišći dizelaš na svijetu

POČETKOM 2008. godine Volkswagen će na američkom tržištu ponuditi dizelski model koji zahvaljujući BlueTec tehnologiji udovoljava najrigoroznijim ekološkim standardima ispušnih plinova, onim kalifornijskim.

Pet američkih oaza ekologije (Kalifornija, Massachusetts, New York, Vermont i Maine) uskoro bi mogle biti preplavljene dizelskim čistuncima iz Europe. Nakon Mercedesa i njegove linije Bluetec, na tržištu SAD-a će se pojaviti bar još jedan model s Volkswagenim logom i istovjetnom tehnologijom redukcije dušičnih oksida iz plinova izgaranja.

"Clean TDI" oznaka Amerikancima će donjeti poznati 2.0 TDI motor kakav se danas ugrađuje u sve veće modele iz VW koncerna, ali i u brojne američke modele namijenjene europskom tržištu. Glavna razlika je u sustavu obrade ispušnih plinova, iz kojih se prije izlaska u okolinu odvodi veći dio dušičnih oksida. Uz pomoć katalitičkog pretvornika udio spornih oksida smanjuje se za maksimalno 90 %. Time je omogućeno da dotični motor udovolji rigoroznom Tier2/Bin 5 standardu koji dopušta do 70 mg NOx po milji.

Pionir u ponudi dizelskih modela na američkom tržištu do sada je plasirao preko 800.000 vozila s dizelskim motorom. Kako bi postigli ubrzani rast u VW-u razvijaju i SCR sustav redukcije koji će biti rezerviran za modele pozicionirane iznad Passata.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara