Metoda harvardskog doktora garantira da ćete zaspati u minuti

Metoda harvardskog doktora garantira da ćete zaspati u minuti
Ilustracija: YouTube

MUČI vas nesanica? Zašto ne isprobati takozvanu metodu 4-7-8?

Istraživanje koje je proveo britanski Sleepio, grupa stručnjaka koji se bave spavanjem i kognitivnom bihevioralnom terapijom, otkrilo je kako su količina i kvaliteta sna ljudi umanjene u zimskim mjesecima kad su dani kraći, a noći dulje. 

Prema njima, veljača je najgori mjesec za spavanje, a nije daleko ni siječanj. Imate li i vi problema sa snom, vrijedi isprobati tehniku 4-7-8, koju je razvio dr. Andrew Weil, harvardski obrazovan stručnjak za san.

Svoju metodu opisuje kao "prirodnu tehniku za smirenje živčanog sustava" te "jednostavan način za riješiti se stresa pomoću elemenata meditacije". Taj trik temelji se na drevnoj indijskoj praksi pranayama, što znači "regulacija daha".

Kako metoda 4-7-8 djeluje?

Dr. Weil je na svom YouTube kanalu rekao da je jako jednostavna te za nju nije potrebna nikakva oprema, a može se izvoditi svugdje.

1. Prvo što morate napraviti je staviti vrh jezika na gornje nepce, iza prednjih zuba, i tako ga držati sve do kraja vježbe.

2. Potpuno izdahnite na usta radeći zvuk šuštanja ("whoosh").

3. Zatim zatvorite usta i udišite tiho kroz nos brojeći u glavi do 4.

4. Zadržite dah dok brojite do 7.

5. Potpuno izdahnite kroz usta, stvarajući zvuk šuštanja dok brojite do 8.

6. To je jedan ciklus. Ponovite ga još tri puta (4 ukupno).

"Imajte na umu da uvijek udišete potiho kroz nos i izdišete jako kroz usta", napomenuo Andrew, kojeg mnogi nazvivaju guruom, te dodao kako je omjer 4-7-8 jako bitan.

Snimka ove metode već godinama kruži društvenim mrežama i ima milijune reakcija. Dok se jedni kunu u nju, drugi napominju kako njima nije upalila. Inače, Weil kaže kako ovu metodu treba dobro izvježbati prije nego što će vam zaista pomoći da zaspite u kratkom roku, a ne uspije li vam zaspati s tim trikom, uvijek možete pokušati i s metodom koju koriste američki vojnici, a koja navodno jamči da ćete zaspati za dvije minute.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara