Milan Bandić u Zagrebu uveo "Zeleni ponedjeljak" kada građani jedu vegetarijanske namirnice

UDRUGA Prijatelji životinja pokrenula je kampanju "Zeleni ponedjeljak", uz suradnju Grada Zagreba, potičući ljude da jednom tjedno jedu vegetarijansku hranu, odnosno namirnice biljnog podrijetla. Time se želi pomoći ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša.
 
Ovom kampanjom Hrvatska se pridružila brojnim drugim zemljama u svijetu čiji gradovi prakticiraju Zeleni ponedjeljak. Gent u Belgiji prvi je grad u svijetu koji je uveo jedan vegetarijanski dan u tjednu, a slijede ga Sao Paolo u Brazilu, Tel Aviv u Izraelu, Cape Town u Južnoafričkoj Republici i drugi gradovi u Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, Finskoj, SAD-u, Brazilu, Nizozemskoj, Tajvanu i Australiji.

Zagrebački "Zeleni ponedjeljak" počeo je u subotu, 5. lipnja 2010. godine na VegeSajmu na Trgu kralja Tomislava, na Svjetski dan zaštite okoliša. Proglašavajući početak kampanje Milan Bandić je u 10.30 sati potpisao Deklaraciju o "Zelenom ponedjeljku". Budući da se kampanji pridružuju Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Gradski ured za zdravstvo i branitelje i Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, uz gradonačelnika su bili prisutni i pročelnici tih ureda. Kako bi se građanima olakšalo uvođenje "Zelenog ponedjeljka", pokrenuta je web-stranica www.zeleni-ponedjeljak.com koja sadrži informacije i recepte koji će olakšati građanima da im svaki sljedeći ponedjeljak bude "Zeleni ponedjeljak".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara