Mlađi ste od trideset godina i nemate posao? Ovo je projekt za vas

Mlađi ste od trideset godina i nemate posao? Ovo je projekt za vas
Foto: Press

MLADI se u Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji, nalaze u nepovoljnome položaju na tržištu rada i vrlo teško pronalaze posao. Jedan je od razloga za to nedostatak vještina i znanja koje poslodavci traže. Obrazovni sustav ne prati u dovoljnoj mjeri potrebe na tržištu rada, pa je neusklađenost između gospodarstva, struka ili zahtjeva u pogledu vještina sve izrazitija. Čak i kad postoji upražnjeno radno mjesto, često vještine tražitelja posla ne odgovaraju potrebama radnoga mjesta i poslodavčevim zahtjevima.

Iako mladima fakultetski obrazovni sustav pruža kvalitetno znanje, osim njega za zaposlenje i uspješnu karijeru potrebno je imati i određeni skup vještina koje formalno obrazovanje ne pruža. Coca-Cola HBC Hrvatska prepoznala je problem i već treću godinu zaredom radionicama programa Coca-Colina podrška mladima pomaže mladim ljudima bez posla u stjecanju znanja i vještina koje će im pomoći da budu konkurentniji na tržištu rada i lakše pronađu prvi posao.

U prilog ovomu programu za nezaposlene mlade najviše govore iskustva prethodnih polaznika i razvoj njihovih karijera nakon završetka programa. Jedna od polaznica prve generacije bila je Anita Rengel koja je suradnju nastavila najprije u novoj godini provedbe ovoga programa, a zatim je u vrlo kratkome roku pronašla i željeni posao u struci.

"Spremnost na dodatno učenje i usavršavanje te poduzetnost poslodavci prepoznaju te vas to može izdvojiti od konkurencije. Moj primjer pokazuje kako trud i iskazana želja za učenjem mogu otvoriti velike prilike u životu. Sudjelujući, a poslije i radeći na ovome programu, stekla sam vještine potrebne svakomu mladom čovjeku pri ulasku na tržište rada i to na temelju zanimljivih priča iz prve ruke i stvarnih primjera koje su nam prenosili predavači i mentori tijekom programa", istaknula je Anita.

Dvodnevne radionice programa prvoga su dana usmjerene na poslovne vještine, odnosno teme koje uključuju upravljanje projektima te prodajne i pregovaračke vještine, o kojima govore iskusni predavači Vesna Vrga Perović i Romeo Jerčić. Drugi je dan rezerviran za stjecanje novih spoznaja iz životnih vještina poput osobnoga razvoja i razumijevanja sebe, komunikacije i davanja povratnih informacija te interakcije i umrežavanja, koje mladima pružaju stručnjakinje Grupe Selectio, specijalizirane za savjetovanje u području ljudskih potencijala i potragu za kadrovima. Ujedno mladima praktična iskustva i savjete za uspješan razvoj karijere tijekom trajanja radionica dijele mentori, rukovoditelji Coca-Cole HBC Hrvatska.

Među tisuću mladih koje je u prve dvije godine obuhvatio program bila je i Božena Vrgoč koja je projekt napisan na radionicama pretvorila u priču o uspjehu.

"Na radionicama sam sudjelovala 2017., a prije njih sam prošla brojne radionice povezane s poduzetništvom. Mjesec dana nakon završetka Coca-Colina programa, uz pomoć naučenih znanja i vještina pokrenula sam vlastiti projekt iz područja STEM-a koji provodim među djecom vrtićkoga uzrasta. Mladim osobama koje razmišljaju o prijavi svakako poručujem kako su projektne radionice neprocjenjivo iskustvo. Sjajno se naći u skupini s probranim, kreativnim i poduzetnim mladim ljudima koji će, kako je barem moja skupina pokazala, napraviti nešto zanimljivo u svojim životima. Ovaj program daje vjetar u leđa, mjesto je na kojemu ćete osjetiti kako možete više", poručila je Božena.

Ove će godine program obuhvatiti čak 1700 mladih do 30 godina koji su završili obrazovanje, ali još nisu pronašli posao te prvi put i studente. Radionice će ove godine posjetiti Zagreb, Osijek, Dubrovnik, Zadar, Split, Slavonski Brod, Vinkovce, Sisak, Rijeku, Koprivnicu, Bjelovar, Požegu,

Karlovac, Pulu, Varaždin, Čakovec i Šibenik. Prve radionice održat će se sredinom veljače u Zagrebu, a prijave na besplatne radionice programa Coca-Colina podrška mladima za 2019. otvorene su od 22. siječnja putem mrežne stranice Coca-Cole HBC Hrvatska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?