Na današnji dan slavio se Dan Republike: Pet razloga zbog kojih su svi obožavali ovaj praznik

Na današnji dan slavio se Dan Republike: Pet razloga zbog kojih su svi obožavali ovaj praznik

Screenshot: YouTube

DAN REPUBLIKE bio je praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. studenog. Tog datuma održano je zasjedanje AVNOJ-a na kojem su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije, a na isti datum 1945. godine održana je ustavotvorna skupština FNRJ.

Svake godine slavio se ludo i nezaboravno, a svi su ga jedva čekali zbog pet razloga

1. Kolinje

Dan Republike za radničku je klasu bio obiteljski praznik, dok su ga oni sa sela iskorištavali za kolinje. Na pitanje "Što će za Dan Republike?" znalo se da su jedini mogući odgovori janje ili prase.

2. Mali godišnji odmor

Ovaj je dan bio neradni dan, a uglavnom su uz njega dobivalo i dva slobodna dana koje bi se spojilo s vikendom. Jugoslaveni su već početkom studenog znali da će za nekoliko tjedana imati mali godišnji odmor.

3. Nova godina je za Dan Republike bila sporedan praznik

Dan Republike bio je važniji praznik od Nove godine, proslava se pripremala danima, a svi su ga na neki način obilježavali

4. Partizanski filmovi

Na Prvom programu iz godine u godinu emitirali su se partizanski filmovi, dok su na drugom bili spletovi kola i plesova naroda i narodnosti.

5. Titovi pioniri

Tog su dana prvašići postajali Titovi pioniri. U školama su polagali zakletve tijekom školskih priredbi , uz čitanje sastava na temu "Zašto volim druga Tita". Svaki pionir iz škole je odlazio s plavom kapom, crvenom maramom i crvenom pionirskom knjižicom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara