Najbrži Jaguar u izdanju Ardena

ONO što je AMG za Mercedes ili Alpina za BMW to je otprilike i Arden za Jaguar: njemački tuner britanskog automobila. Preko 30 godina iskustva u preradama Jaguara i Land Rovera trebalo bi stvoriti dovoljan kredibilitet za preradu najnovijeg Jaguara XKR.

Cijenjeni Jaguarov 4,2 litreni V8 doživio je i više nego očite izmjene. Obujam mu je povećan na 4,5 l , zamijenjeni klipovi , a poboljšano je podmazivanje i hlađenje. Kao šlag na kraju dolazi kompresor koji bere glavne zasluge za povećanje snage na 480 KS te okretnog momenta na 640 Nm pri 3.850 okretaja. Ubrzanje do stotke za 4,1 sekundi te maksimalna brzine od 305 km/h postignuta na testnoj stazi u Papenburgu čine Ardena AJ20 trenutno najbržim Jaguarom.

Agresivniji vizualni dojam prvenstveno je zasluga prednjeg spojlera također domaće proizvodnje. Bočni pragovi stvaraju dojam niže konture cijelog automobila, dok stražnji spojler ima praktičnu ulogu povećavanja downforcea. Da kompletne vanjske dorade nemaju samo estetski karakter najbolje pokazuje koeficijent otpora zraka od (Cd) 0,357 što pak predstavlja značajan napredak u odnosu na standardnih 0,385.

Dorade su zahvatile i ovjes koji je u potpunosti Ardenove djelo, počevši od novih amortizera i opruga do kompletnog podešavanja. Unatoč očito boljoj krutosti Arden jamči da nije narušena udobnost vožnje javnim cestama. Svoj dio zasluga za dobar grip nose i 21 colne gume dimenzija 255/35 sprijeda te 295/30 straga.

Sve u svemu Arden i dalje ostaje pravi Jaguar: elegantan pri mirovanju, brutalan u vožnji.

B.I. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara