Nije Jack Daniel's, nego rob: Otkrivena stoljetna laž o jednom od najpoznatijih viskija na svijetu

Nije Jack Daniel's, nego rob: Otkrivena stoljetna laž o jednom od najpoznatijih viskija na svijetu

Foto: 123Rf

SVAKE godine oko 275 tisuća ljudi krene u razgledavanje originalne destilerije u kojoj se slavni Jack Daniel's proizvodi od 19. stoljeća, a svi oni čuju istu priču: negdje oko 1850. godine, dok je još bio dječak, Daniel je počeo raditi za svećenika, prodavača i proizvođača viskija Dana Calla. Svećenik je bio prilično zaposlen pa je, kada je vidio da mladi Daniel ima talenta i volje, dječaka naučio kako se proizvodi viski. Ostalo je povijest.

Ove godine Jack Daniel's, danas jedan od najprodavanijih viskija na svijetu, slavi 150. godišnjicu postojanja, a kompanija je nakon svih tih godina odlučila priznati istinu.

Mladi Daniel naime uopće nije tajni sastojak doznao od Dana Calla, već od jednog od njegovih robova, muškarca po imenu Nearis Green. Godinama se o ovoj priči šuškalo, no kompanija takve navode nikada nije službeno potvrdila, sve do sada. Pretpostavlja se da nisu željeli da ih se povezuje s robovlasništvom, no danas su odlučni dostojno se zahvaliti čovjeku bez kojeg a ne bi bilo njihovog viskija.

"Na kraju smo čekali nešto poput okrugle obljetnice kako bi započeli otvoreno pričati o našoj povijesti", rekao je Nelson Eddy, povjesničar zaposlen u muzeju Jack Daniel'sa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara