Nizozemska uvodi mjere za zaustavljanje narko-turizma

TURISTI koji požele kupiti marihuanu u nizozemskim kafićima mogli bi se ove godine neugodno iznenaditi kada zaživi lokalni pilot projekt suzbijanja narkoturizma.

Suprotno uvriježenom mišljenju, lake su droge u Nizozemskoj zakonom zabranjene, ali u skladu s politikom tolerancije dopušteno je posjedovanje manje od pet grama marihuane za osobnu upotrebu. Kafići pod posebnim državnim nadzorom mogu u ponudi imati do 500 grama tog opijata.

"Razvijamo sustav prema kojem stranim državljanima koji nisu registrirani u Nizozemskoj neće biti dopuštena kupnja marihuane u kafićima", rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa Ivo Hommes. Pilot projekt provodit će se u Maastrichtu na jugu Nizozemske.

Taj grad, smješten uz tromeđu s Njemačkom i Belgijom, nakon Amsterdama privlači najviše turista u Nizozemskoj, većinom Francuza, Belgijanaca i Nijemaca koji ondje dolaze na kratki odmor. Među njima je oko 1.5 milijuna tzv. narko-turista, rekao je gradonačelnik Maastrichta Gerd Leers na konferenciji o suzbijanju prekogranične konzumacije lakih droga.

Oko 400.000 od 16 milijuna stanovnika Nizozemske uživa u marihuani koju mogu za osobnu upotrebu javno kupiti i konzumirati.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara