Nogomet opasnost za mozak?

Nogomet opasnost za mozak?

NOGOMETAŠA bi se moglo nazvati i glavometašem, jer loptu nabija ne samo nogom nego i glavom je li nogometašima zato ugrožen mozak?

Sportski medicinari već neko vrijeme postavljaju kontroverzno pitanje: utječu li kontinuirani udarci nogometnom "bubamarom" u glavu na trajno ili kumulativno oštećenje mozga? Naime, u inozemnom su se tisku pojavili napisi u kojima se nogomet, odnosno, glavomet optužuje za smrt engleskog internacionalnog nogometaša Jeffa Astlea. Ti su napisi potaknuli dr. Paula R. McCroryja s Instituta za istraživanje mozga iz Melburna da o tomu objavi osvrt u British Medical Journalu. McCrory napominje kako nogometaši ne samo da udaraju loptu glavom nego se često u žaru igre i sudaraju glavama. Takvi "opasni susreti" na zelenom travnjaku mogu za posljedicu imati potres mozga. No, ističe, nema pouzdanih dokaza da nekoliko kontuzija glave tijekom sportske karijere može završiti trajnim oštećenjem mozga.

Neka ranija istraživanje, piše dr. Dražen Pulanić u Liječničkim Novinama, nastojala su potvrditi da udaranje lopte glavom može uzrokovati "kumulativnu neurološku ozljedu". Međutim ta su istraživanja imala niz nedostataka. Novija istraživanja nisu dokazala oštećenja mozga kod nogometaša. Ni istraživanja na životinjama nisu dokazala realnu opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

McCrory zaključuje da se sa sigurnošću ne može kazati da učestalo udaranje lopte glavom uzrokuje ozljeđivanje mozga. Iako su neki američki stručnjaci predlagali meke nogometne ili glavometne štitnike, njihov je prijedlog odbačen kao slaba zaštita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara