Nova stranka na političkoj sceni: FNC na predizbornim plakatima ima klauna

Nova stranka na političkoj sceni: FNC na predizbornim plakatima ima klauna

Foto: PR fotografije

PREDIZBORNA kampanja već je počela na plakatnim površinama u gradu Zagrebu. S jednog od plakata na izbore poziva i klaun u odijelu, sa sloganom "Zreli za ozbiljnu Hrvatsku!". U vrijeme kad je svaki politički govor ujedno postao i predizborni, u vrijeme kad je medijski prostor zasićen praznim i manje praznim obećanjima, ovakav je plakat automatski privukao pažnju građana. Uz političku poruku "Časno!", poziva ih da se upoznaju s predizbornim programom stranke FNC, na web stranicama www.cirkus.hr.

Riječ je o teaseru za Festival novog cirkusa, a program koji se može pronaći na stranici, program je festivala koji sad već sedmu godinu za redom u Zagreb dovodi ozbiljne svjetske novocirkuske produkcije. Bit će tako i od 25. do 30. listopada. Zagrebačko kazalište mladih, Scenu Travno i tvornički pogon Jedinstvo posjetit će priznati umjetnici iz Francuske, SAD-a, Australije, Švedske i Velike Britanije, ali i hrvatske mlade cirkuske snage.

Plesači na žici u povijesti su smatrani polubogovima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U fokusu festivalskog početka bit će disciplina plesa na žici, od gostovanja slavne francuske skupine Les Colporteurs u ZKM-u do cjelovečernjeg maratona nagrađivanih dokumentarnih filmova u dvorani Jedinstvo. Plesači na žici od poganskih su vremena bili smatrani polubogovima. U kršćanskom razdoblju ti su ekvilibristi držani za svece pod izravnom zaštitom sv. Ivana Krstitelja. Oni koji spajaju nebo i zemlju bili su "božanstva", okupljeno mnoštvo pilo bi iz boce koju bi plesač na žici balansirao na glavi, vjerujući da konzumiraju lijek protiv svake bolesti. Istovremeno, ti su balanseri izazivali prirodne zakone i nemalo kad bili smatrani prijetnjom; njihovo pomicanje granica ljudskoga tijela i slavljenje slobode remetilo je stroga društvena pravila, pa je prakticiranje hoda po žici postalo i iznimnim primjerom uzimanja sudbine u svoje ruke.

Filmski dokumaraton prikazuje upravo takve primjere, priču Philippea Petita koji je 1974., suprotstavivši se sustavu, prohodao po ilegalno razapetoj žici između tek sagrađenih njujorških blizanaca; sudbine siročadi ugnjetavane ujgurske manjine u Kini kojima kineska vlada zabranjuje prakticiranje islama; te umiranje ekvilibrističkoga umijeća u Armeniji, gdje se na također napuštenog mladića svaljuje odgovornost očuvanja te drevne cirkuske vještine u zemlji pod pritiskom globalizacije.

Predstava "Sur la route..." slavi politiku tijela koje ne pristaje prihvatiti etiketu invalida

Otvarajuća festivalska predstava "Sur la route..." u izvedbi Les Colporteurs slavi politiku tijela koje ne pristaje prihvatiti etiketu invalida. Vrsni francuski ekvilibrist Antoine Rigot nakon strašne se nesreće koja mu je oduzela moć hodanja vraća na žicu, pozornicu za koju se pripremao cijeli život.
Ulaznice za ovaj politički intoniran početak Festivala novog cirkusa prodaju se u CD-shopu Dancing Bear (Gundulićeva 7, Zagreb). Više informacija o ostatku programa dostupno je na www.cirkus.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara