Nove knjige o Beatlesima i Rolling Stonesima za nove generacije

DVIJE nove knjige, čiji će sadržaj biti česta tema rasprava, pomoći će pripadnicima generacije koja je bila mlada 60-ih godina da odgovore na vječno pitanje: "Beatlesi ili Stonesi?".

"Lennon Legend: An Illustraded Life of John Lennon" uljepšava biografiju jednog od četiri člana Beatlesa s 40 reprodukcija predmeta koji su mu pripadali: školskih informativki, kazališnih programa i rukom pisanih pjesama.

Knjiga "According to the Rolling Stones" isprepleće opsežne i smione nove interviewe s pjevačem Mickom Jaggerom, gitaristom Keithom Richardsom, bubnjarom Charliejem Wattsom i "novim dečkom" - gitaristom Ronniejem Woodom, te kao i knjiga o Lennonu, sadrži brojne rijetke fotografije.

Obje knjige su vrlo službeni i autorizirani proizvodi.

Lennonova udovica Yoko Ono otvorila je svoj arhiv za prvu, a inače šutljivi Watts naveden je kao savjetnik izdavača druge knjige.

Obje knjige iznose uglavnom iste činjenice: prije više od 40 godina u Liverpoolu i Londonu nekoliko je momaka ludih za američkom glazbom osnovalo bendove, naučilo pisati pjesme i promijenilo svijet - uz pomoć droge, nesuglasica i nekoliko smrti usput.

Njihove se priče razlikuju u tome što su se Beatlesi raspali 1969. godine, a dva člana slavne četvorke više nisu među živima, dok se Rolling Stonesi i dalje kotrljaju i pokazuju snagu na turnejama i u trgovanju, ako ne i u prodaji nosača zvuka.

Ta su dva benda predstavljala i dva različita načina pobune - Stonesi su smatrani mračnijima i prijetećima.

Postojala je i razlika u odnosa prema popu i novo iskovanom rocku. A za određenu generaciju identificiranje s jednim ili drugim bendom dosta je govorilo o pripadnicima te generacije.

Obje je knjige objavila izdavačka kuća Chronicle Books, čija je "The Beatles Anthology" objavljena 2000. godine - model za "According to the Rolling Stones" - prodana u više od dva milijuna primjeraka, kaže Christine Carswell, izdavačica.

Prvo izdanje knjige o Rolling Stonesima prodavat će se u 250.000 primjeraka, dodala je, odbivši ipak procijeniti kako će teći prodaja.

No, prodaja tih knjiga nije ograničena samo na pripadnike "baby-boom" generacije.

"The Beatles Anthology" kupuju ne samo prvotni obožavatelji, nego i njihova djeca i djeca njihove djece, kazala je Carswell.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara