Novi VW Passat Variant - prve informacije

VOLKSWAGEN je objavio prve fotografije karavanske izvedbe novog Passata čije je lansiranje u Njemačkoj tempirano za kolovoz, a u ostalim zemljama koji mjesec kasnije.

Karavanska izvedba po uzoru na klasičnu limuzinu igra na kartu otmjenosti. U prijevodu to znači da veliki prevjesi, kromirana maska hladnjaka oblika slova V i markantni bokovi ostaju prepoznatljive karakteristike automobila iz Wolfsburga.

Međutim, idući od B-nosača prema straga, uočljive su značajne modifikacije. Dinamičniji izgled ostvaren je i nešto blažim završetkom s poklopcem prtljažnika duboko urezanim u stražnji odbojnik, te horizontalno postavljenim svjetlima s LED tehnologijom.

Ono što će potencijalne kupce Varianta najviše zanimati svakako je kapacitet prtljažnika. S preklopljenom stražnjom klupom tovarni prostor zauzima 1,731 litara, što je osjetno više od 1.600 litara kod prethodnika. Dobra vijest je i hidro-pneumatski stražnji ovjes, koji je za razliku od pomične podnice, dostupan samo uz doplatu. U svakom slučaju ukupna nosivost iznosi 638 kg, što je jedan od boljih rezultata u segmentu.

Vanjske dimenzije idu na ruku novog modela. S 477 cm duljine, 9.2 cm je dulji od prethodnika, dok sa 182 cm širine bilježi porast od 7.4 cm. Zbrojim li tome veću visinu (+ 1.9 cm) i međuosovinski razmak, razvidno je da novi Passat Variant pruža svojim putnicima puno bolji komfor.

Ponuda motora dobro je poznata. Benzinci u ponudi su 1.6 (102 KS)1.6 FSI (115 KS), 2.0 FSI (150 KS), 2.0 T-FSI (200 KS) i 3.2 V6 FSI (250 KS, od jeseni), svi osim najslabijeg sa izravnim ubrizgavanjem goriva. Izbor dizelaša do dolaska 170 KS snažnog dvolitraša čine dva motora, provjereni 1.9 TDI i 2.0 TDI od 105 odnosno 140 KS. DSG mjenjač dostupan je uz dizelske opcije, dok se šest-stupanjska automatika nudi uz doplatu kod kombinacija s 1.6 i 2.0 benzincima.

Passat i u karavanskom izdanju bježi od radničkog imidža. Na popisu opreme nalaze se Bluettoth povezivanje, 600 W snažan audiosustav Dynaudio, te dvozonska klimatizacija i elektronska parkirna kočnica. Serijska oprema više je no bogata, ESP, šest zračnih jastuka, potpuna elektrifikacija i 16-inčni naplatci ne naplaćuju se dodatno.


Kliknite na fotografiju za istu većih dimenzija

Proteklih pet generacija Passata Variant prodano je u 4,3 milijuna primjeraka. Novi, čija cijena u Njemačkoj starta s 22.900 eura, mogao bi tu brojku značajno povećati.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara