Novozelandski školarci pronašli fosil divovskog pingvina

SKUPINA od 22 učenika osnovne škole iz novozelandskog grada Hamiltona je na izletu pronašla ostatke stvorenja za koje se drži da predstavlja najvećeg pingvina koji je ikada hodao ovim planetom.

To se dogodilo u Kawhiji, novozelandskom primorskom gradiću u blizini kojeg su daleke 1872. godine pronađeni ostaci paleudipta - 40 milijuna godina stare ptice za koju se drži da predstavlja pretka današnjih pingvina. Paleudipt sa svojih 1,5 m visine i 100 kg težine predstavlja orijaša u usporedbi sa simpatičnim, ali uglavnom sićušnim stvorenjima koja nastanjuju današnji Antarktik.

Chris Templer, voditelj, grupe tvrdi da se otkriće dogodilo u "posljednji trenutak", odnosno da bi za 18 mjeseci more do neprepoznatljivosti erodiralo fosile koji su pronađeni na obali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriće se dogodilo još prošli mjesec, ali je Templer učenicima rekao da šute, kako bi spriječio da fosil bude uništen od strane radoznalaca. Umjesto toga su učenici radili "kao robovi" kako bi sve dijelove fosila konzervirali i pripremili za muzej.

Da bi što bolje sakrili tajnu, mještanima su rekli kako fosil pripada moi - divovskoj ptici nalik na noja koja je izumrla na Novom Zelandu prije nekoliko stotina godina i čiji ostaci i nisu takva rijetkost.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara