Nutricionistica iz Života na vagi dala nam je svoje najdraže recepte
MARTINA LINARIĆ, nutricionistica koju ste mogli vidjeti u realityju Život na vagi, dala nam je par svojih najdražih recepata i savjeta za pravilniju prehranu.
Tikvice punjene junetinom
Ako do sada niste jeli kus kus, vrijeme je da ga probate. Tue je u kombinaciji s mljevenim mesom i tikvicama. Recept je ovdje.
Fritaja iz pećnice
Ova brza fritaja s povrćem prikladna je kao doručak, ručak ili večera. Recept je ovdje.
Tortilja čips
Vrlo ukusna ljuta grickalica koja se brzo priprema. Uz ovaj tortilja čips odlično ide salsa, namaz od avokada ili humus. Recept je ovdje.
Tjestenina s tunom i salsom
Ovo jelo može biti super ideja za brzi ručak koji možete ponijeti i na posao. Recept je ovdje.
Martina nam je dala i jednostavan recept za najvažniji obrok u danu - doručak. Navečer prije spavanja pomiješajte 1 grčki jogurt i 2 do 3 žlice zobenih pahuljica i žlicu chia sjemenki, stavite sa strane i u čašu slažite red bobičastog voća (trebat će vam oko 1 šalice bobičastog voća po izboru, npr. borovnica), prelijte sa žličicom meda, pa stavite red smjese grčkog jogurta i zobenih, pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Sve stavite u hladnjak i ujutro kada se probudite imate spreman doručak.
To je ujedno i namirnica koju uvijek ima u kuhinji jer su zobene pahuljice dobar izbor za doručak i može ih se spremiti u raznim okusima. Uz to uvijek kod kuće ima banane jer se mogu koristiti kao međuobrok, ali i raznim slatkim jelima, žitarice poput bulgura i kus kusa za zasitne salate i jogurt za hladne umake i brzinski obrok.
Što se tiče svinjske masti oko koje se uvijek lome koplja, pitali smo je što misli o tome. Martina kaže kako bi korištena svinjska mast svakako trebala biti domaća. Ako govorimo o kalorijskoj vrijednosti svinjske masti i primjerice maslinovog ulja, energetska vrijednost u 100 g svinjske masti i maslinovog ulja je jednaka.
Mnogi misle kada kažemo da preferiraju jesti maslinovo ulje da ima manje kalorija nego recimo neko drugo ulje ili svinjska mast, no važno je znati da je 1 gram masti jednako 9 kcal, bilo da je iz maslinovog ulja ili svinjske masti ili pak repičinog ulja.
Kod pripreme obroka, bilo da je na štednjaku, roštilju ili u pećnici, najvažnije je da ne koristimo previše ulja, masti ili šećera već da svakako pokušamo namirnice kuhati u vlastitom soku, a ne ih pržiti u dubokom ulju.
Ako radimo u pećnici ne moramo uvijek sve dobro zaliti uljem već možemo koristiti samo malo masnoće, a potom namirnicu zamotati u papir za pečenje i tako je pripremati. Bit će ukusnija jer će se skuhati/ispeći u vlastitom soku, a bit će i puno zdravija i sadržavati manju energetsku vrijednost.
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan. Recepte možete pratiti i na YouTube kanalu Index Recepata. Pretplatite se na kanal kako vam nijedan ne bi promaknuo.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati