Od crnog rižota Mate Jankovića rastu zazubice, a recept je baš jednostavan
HRVATSKI chefovi koji su pokrenuli Facebook stranicu Chef kuha doma u kratkom su roku osvojili srca ekipe na društvenim mrežama te su skupili gotovo 40 tisuća followera. Poznati hrvatski chefovi kuhaju svaki dan i s Facebook ekipom dijele recepte za specijalitete, a sudeći po komentarima ispod objava, mnogi od pratitelja recepte isprobavaju doma.
Večeras je Mate Janković objavio recept za crni rižot koji stvara zazubice već na fotografiji, a priprema je prilično jednostavna.
Recept za 4 osobe:
- 0,8 kg očišćene sipe sa svojim crnilom
- 0,8 kg luka
- 4 češnja češnjaka
- žličica sjeckanih sjemenki anisa
- 3 lovorova lista
- 2 žličice sjeckanog ružmarina
- 0,05 l maslinovog ulja
- 320 g carnaroli riže
- 2 l ribljeg temeljca
- 2 dl bijelog vina
- sol
- papar
Priprema:
Na maslinovom ulju dinstati luk rezan na kockice na laganoj vatri. Nakon što je luk dinstan dodamo lovor, češnjak, ružmarin i anis. Kratko popržimo i dodamo sipu, posolimo, popaprimo, kratko dinstamo i dodamo vino i malo temeljca. Kuhamo na laganoj vatri 2 sata. Nakon sto je sipa meka, dodamo rižu i konstantno miješajući dodajemo kipući temeljac. Kad je riža al dente, dodamo maslinovo ulje uz naglo miješanje da se stvori emulzija. Po želji dodati limunove korice i chillija. Odmoriti rižot 5 min prije posluživanja.