Od prozirne haljine do oltara: Kate će princu obećati ljubav, ali ne i poslušnost

Od prozirne haljine do oltara: Kate će princu obećati ljubav, ali ne i poslušnost

Foto: AFP, JLP

LONDONOM već danima uoči kraljevskog vjenčanja, koje uživo možete pratiti i na Indexu, vlada opsadno stanje. Tisuće ljudi kampiraju u blizini Buckinghamske palače, a i cijeli je Hyde park okupiran znatiželjnicima koji žele biti dijelom svadbene parade koja će se održati u petak, 29. travnja. Prema pisanju britanskih medija, vjenčanje će osiguravati 5000 policajaca samo na ulicama, a nekoliko tisuća vojnika također će biti zaduženo za sigurnost. Britanci strahuju da bi London mogao biti meta terorističkih napada.

Zadnju noć kao djevojka provodi u hotelskom apartmanu gdje noćenje košta 5000 funti

Zaručnici princ William i Kate Middleton već tjednima pune medije. Buduća princeza je pod ogromnim stresom zbog vjenčanja te se zbog toga vratila staroj navici - pušenju. U četvrtak je obavila posljednje probe u Westminsterskoj opatiji, to jest, zbornoj crkvi Svetog Petra, a u nju će se ponovo vratiti tek na vjenčanje. Zadnju noć kao djevojka provest će u hotelu Goring, u kojem odsjeda i cijela njezina obitelj, a gdje noćenje u luksuznom apartmanu košta 5000 funti. Princa će ponovo vidjeti tek pred oltarom, a on će njezin dolazak u crkvu čekati 45 minuta. Kum na vjenčanju će biti Williamov brat, princ Harry, a cijeli spektakl koštat će oko 35 milijuna dolara.

Kate Williamu neće obećati poslušnost

Kate i William su preskočili tradiciju svojim odabirom zavjeta koje će jedno drugome izreći na ceremoniji vjenčanja. Kate će princu obećati "ljubav, utjehu i poštovanje", no kao prava moderna žena, iz zavjeta je izbacila dio u kojem se kune na poslušnost svom muškarcu. Isto je napravila i prinčeva pokojna majka Diana kada se udavala za princa Charlesa. Kate s njom dijeli i zaručnički prsten, koji je od Williama dobila na romantičnom putovanju u Keniju, kada ju je zaprosio. Prsten je napravljen od 14 dijamanata posloženih okolo plavog safira, a vrijedan je 28 tisuća funti. Kate ga je morala dati na smanjivanje jer joj je klizio s prsta pa se bojala da će ga izgubiti.

Ako se rastanu, djeca će pripasti Williamu

Ulazak u kraljevsku obitelj Kate je koštao odricanja od svoje eventualne buduće djece u slučaju rastave braka. Kate se navodno u predbračnom ugovoru obvezala da će djecu ostaviti da žive s Williamom, dok će ona i njezina obitelj imati pravo viđati ih. U ugovoru piše i da Kate neće imati nikakvo pravo na prinčevu imovinu, već bi joj se u slučaju razvoda isplaćivala određena mjesečna svota. Ako bi počela biti indiskretna i iznositi tračeve o obitelji u javnost, svota bi joj se ukinula. U slučaju razvoda Kate bi morala iseliti i kraljevske palače te bi živjela u nekoj od vila koje obitelj posjeduje. Ostala bi i bez titule "kraljevsko visočanstvo" kojoj će joj se obraćati nakon svadbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diana vs. Kate

Spektakularno vjenčanje Kate i Williama mnogi uspoređuju s vjenčanjem prinčeve majke Diane i princa Charlesa, koje je tada bilo nazivano "svadbom stoljeća". Par se vjenčao 29. srpnja 1981. godine, a Kate se samo može nadati da njezin brak neće proći kao onaj Dianin, koji su obilježili preljub i razvod. Dianino vjenčanje i njegov prijenos na televiziji i radiju gledalo je oko milijardu ljudi, a očekuje se da će Kate i Williama pratiti čak duplo više znatiželjnika. Kraljevsko vjenčanje prije gotovo 30 godina ipak je čuvalo nešto manje policije i vojske te tada nije vladala tolika panika zbog terorističkih napada. Kate i Diana nisu slične ni po nekim drugim karakteristikama; Diana se udala sa samo 19 godina, dok je 29-godišnja Kate sigurno puno spremnija na sve obveze koje će preuzeti kao princeza. Diana je u kraljevsku obitelj ušla iz obitelji s rastavljenim roditeljima, dok su Kateini otac pilot i majka stjuardesa i dalje zajedno. Kate ima bogatu obitelj koja joj je priuštila školovanje na sveučilištu St. Andrews, gdje je upoznala svog princa, a jedini "prljavi veš" koji su novinari iskopali o Kate vezan je za njezinog ujaka koji se navodno drogira, brata koji se voli odijevati kao žena te rođakinju koja radi kao striptizeta. Oni nisu pozvani na vjenčanje.

Bez ljubljenja u crkvi

Kate i William svoj će svadbeni dan odraditi po strogom rasporedu. U opatiji pred oltarom neće se smjeti poljubiti jer to nije u skladu s običajima anglikanske crkve. Prvi bračni poljubac izmijenit će na balkonu Buckinghamske palače u 13 sati i 25 minuta. Britanci su smislili još jednu razonodu na dan vjenčanja. Klade se hoće li padati kiša zbog koje će par na balkonu poljubac izmijeniti pod kišobranom. Prognoza je takva, no Britanci vjeruju kako je kiša na dan vjenčanja znak da će brak biti sretan.

Par na dan vjenčanja neće konzumirati alkohol

Kraljevski par na dan vjenčanja neće konzumirati alkohol, a na zabavi poslije vjenčanja gosti neće moći konzumirati pivo, inače obljubljeno britansko piće, već samo skupocjena alkoholna pića. Zato su britanski pivari smislili omiljeni napitak u kojem ima i Viagre te su obećali da će jednu bocu princu poslati za prvu bračnu noć. Na meniju tijekom proslave naći će se birana jela i slastice koje se pripremaju već tjednima. Točan meni je strogo čuvana tajna, na njemu će se vjerojatno naći omiljeni britanski specijaliteti u kojim uživa kraljevska obitelj, poput goveđeg pečenje te ribljih pašteta. Uzvanici će se častiti dvjema glavnim tortama, od kojih će jedna biti čokoladna, a druga voćna, a naručit će ih iz poznate slastičarnice Fione Cairns, u kojoj kupuju britanski celebrityji.

Kate i William prvo su bili prijatelji prije no što su shvatili da bi oboje željeli nešto više od te veze. Bilo im je jasno da imaju puno zajedničkih interesa i da dijele sličan smisao za humor, a Kate je princu posebno zapela za oko u poznatoj prozirnoj haljini koju je nosila na jednoj dobrotvornoj zabavi. Haljina je poslije prodana na aukciji, a njihova ljubav, koja će biti okrunjena na spektaklu koji će pratiti cijeli svijet, već je sada ušla u povijest.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara