Odrasli ste u osamdesetima? Obožavat ćete ovu seriju

Odrasli ste u osamdesetima? Obožavat ćete ovu seriju

Foto: Press

NETFLIX ima novi hit.

Nakon što su oduševili s "House of Cards", "Orange is the New Black", "Daredevil", "Jessica Jones" i "Narcos" i zatrpali ostatak ponude prosječnim serijama ili hvaljenim serijama sa slabijom gledanošću, "Stranger Things" braće Duffer stigao je kao pravo osvježenje.

Radi se o pravom ljetnom hitu koji će istovremeno zadovoljiti potrebe ljubitelja horora, znanstvene fantastike, ali i nostalgičara koji žale za osamdesetima.

Jedna od najzabavnijih serija godine

Naime, sve ono što je J.J. Abrams pokušao učiniti sa "Super 8", posvetom stvaralaštvu Stevena Spielberga u osamdesetima, braća Matt i Ross Duffer (Hidden, Wayward Pines) odradila su bez greške i pritom izbacili jednu od najzabavnijih "ljubavno pismo" eri u kojoj su odrastali.

Ovo je u podjednakoj mjeri posveta Stephenu Kingu, Stevenu Spielbergu, glazbi i estetici osamdesetih, ali i nekim novijim imenima kao što je Guillermo del Toro. I svi navedeni oduševljeni su serijom.

Pohvalili su je i King i del Toro izjavivši da se, neovisno o očitom hommageu, radi o jednoj od najboljih serija godine.

Ludilo za sve koji su odrasli u osamdesetima

Kritika je također oduševljena. Istina, serija vrvi scenarističkim propustima, a i radnja ponekad pati zbog gomile referenci koje su prisutne na svakom koraku, ali malo tko će na to obraćati pozornost jer serija je neopisivo zabavna i zarazna.

Posebno za one koji će u jednoj epizodi prepoznati barem pet filmova koje su voljeli kao djeca, neovisno o žanru.

Iz "Gooniesa" uskačemo u "Poltergeista" uz glazbu koja je jasna posveta Johnu Carpenteru i njegovom sintesajzerskom zvuku osamdesetih, a deset minuta kasnije već se prisjećamo Kingovih klasika kao što su "Stand by Me", "It" i "Firestarter" da bi se sve ponovno vratilo na poznati teren kroz "Bliske susrete treće vrste" i "E.T.".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je tek dio jer referenci jer oni koji pripaze, mogli bi prepoznati i sitne ili očite posvete filmovima kao što su "Alien", "The Evil Dead", "The Manhattan Project", "Scanners", "Predator", "Strah u Ulici brijestova" i "They Live".

O čemu se radi?

Radnja prati skupinu klinaca koji odrastaju u malom gradiću u Indiani tijekom osamdesetih, a stvari se zakompliciraju nakon što jedan od njih, 12-godišnji Will Byers, misteriozno nestane.

U potragu kreće šerif Jim Hopper (David Harbour), ali i dječakova majka Joyce (Winona Ryder). Paralelno s Willovim nestankom u gradiću se pojavljuje i šutljiva djevojčica s neobičnim moćima, a spletom okolnosti završava u društvu dječaka koji uz njezinu pomoć također kreću u potragu za prijateljem.

Simpatičnu glumačku postavu predvodi iskusna Winona Ryder kojoj je ovo još jedan veliki TV hit. Naime, prošle je godine oduševila ulogom Vinni Restiano u izvrsnoj mini seriji "Show Me a Hero", a čini se da je ovo još jedan korak u pravom smjeru pa sve ukazuje na to da će glumica dobiti zasluženi comeback, ali na televiziji.

Druga sezona?

Ukratko, sve savršeno funkcionira jer braća Duffer u osam epizoda ubacili su dovoljno zabave za sve uzraste i žanrovske preferencije. Društvene mreže podivljale su za serijom i glumcima, a posebno za mladom Natalijom Dyer koja glumi Nancy Wheeler.

Mnogi žele znati i tko stoji iza izvrsne glazbe (Kyle Dixon i Michael Stein iz ekipe S U R V I V E), ali najveće je pitanje hoće li biti druge sezone i što možemo očekivati.

U ovoj fazi još uvijek se čeka potvrda od strane Netflixa, ali realno je očekivati zeleno svjetlo pa su se Matt i Ross već pripremili.

"Već smo raspravljali o tome gdje bismo mogli s radnjom ako odobre drugu sezonu", govori Ross za Variety i dodaje da scenaristi već imaju dokument od 30 stranica u kojem se nalaze svi detalji o "velikoj zavjeri" i nastavlja: "Imamo sve te stvari za koje nismo imali vremena. Cijeli svijet koji nismo stigli istražiti u prvoj sezoni. Ako bude druge sezone, otkrit ćemo mnogo više od tog dokumenta, ali željeli bismo se zadržati na originalnim likovima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara