Oscari: Bliži se trenutak istine

ZA FILMSKI svijet utorak je drugi najvažniji dan u godini, jer će tada pred 500 osoba, uključujući predstavnike 200 novinskih redakcija, u 5h38 (14h38 kod nas) predsjednik Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti Frank Pierson i glumica Marisa Tomei objaviti nominacije za Oscare.

Odmah nakon objave nominacija, djelatnici Akademije podijelit će materijale s kompletnom listom nominiranih, nakon čega počinje kampanja i planiranje strategije za idućih pet tjedana.

Ideja o pretvaranju objave nominacija u televizijski događaj koji se prenosi uživo datira još iz 1955. godine. Nakon što su zabilježili ogromnu gledanost prve dvije dodjele Oscara koje je prenosila televizija, TV mreža NBC odlučila je da bi i nominacije mogle biti jednako gledane.

Prvih su se par godina glumci okupljali u noćnim klubovima gdje su Louella Parsons i drugi slavni kolumnisti čitali imena nominirah, ali je taj ritual ubrzo napušten.

Gotovo trideset godina kasnije, 1987. godine, Akademija je ponovno oživjela tradiciju čitanja nominiranih, nakon što je uvjerila sve tri televizijske mreže da događaj pokriju u svojim jutarnjim emisijama, emitiranim s Istočne obale. Stoga se sada svi skupljaju na doručku u predvorju Akademije, da bi 40 minuta prije ceremonije bili uvedeni u kinodvoranu Samuel Goldwyn na prvom katu.

Prema riječima glasnogovornice Akademije Leslie Unger, ove je godine odbijeno više od 100 zahtjeva za akreditaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Zanimanje za nazočnost objavi nominacija raste iz godine u godinu, ali nažalost, dvorana prima samo određen broj ljudi´, kazala je ona, dodavši da su nakon terorističkih napada na New York i Washington 2001. godine pooštrene sigurnosne mjere, te se sada za akreditacije provode detaljne provjere.

Akademija je u studenome odaslala prijavnice za akreditacije te počela prikupljati materijale o potencijalnim kandidatima za Oscara od filmskih studija.

Oko 21 sat u ponedjeljak dvanaestak će djelatnika Akademije načiniti 1200 kopija rezultata glasovanja za nominacije, koje će dostaviti računovodstveno poduzeće PricewaterhouseCoopers, kako bi bili uključeni u novinske materijale.

´Osobe koje se u 21 sat u ponedjeljak nađu u zgradi više ne mogu izaći´, kazala je Unger. ´Svi su telefoni isključeni, kao i fax linije i modemi, a mobiteli nisu ni smjeli biti uneseni u zgradu. Mi ovaj proces shvaćamo vrlo ozbiljno.´

Nekoliko osoba smije ući u dvoranu Samuel Goldwyn u ponedjeljak, ali ih većina mora čekati do iza ponoći u utorak. Oni mogu raditi do pola četiri ujutro, nakon čega je dvorana zaključana i u nju pristup imaju samo Pierson i Tomei, za uvježbavanje svog nastupa.

No, pravi kaos počinje nakon što su pročitane nominacije, jer svi pokušavaju spojiti predstavnike medija s nominiranim osobama.

´Svi u svakome trenutku moraju znati gdje se nalaze nominirani, kako bi dobili maksimum pozornosti, jer to je vrlo važan dio procesa´, zaključila je Michele Robertson, savjetnik za marketing i PR za Focus Features.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara