Ranija dodjela Oscara slabi utjecaj Zlatnih globusa

KAD SE radi o predviđanju ishoda dodjele nagrada Oscar, Hollywoodu je kristalnu kuglu izigravala dodjela Zlatnih globusa, čija je budućnost sada u pitanju jer je američka Akademija filmskih znanosti i umjetnosti od iduće godine odlučila dodjelu Oscara s ožujka prebaciti na veljaču.

Ta bi promjena mogla smanjiti utjecaj Zlatnih globusa, jer se rok nominacija za Oscara - koji je dosad bio 10 dana nakon dodjele Globusa - pomiče na početak siječnja.

Predsjednica Hollywoodske udruge stranih dopisnika, koja je već 60 godina domaćin Zlatnih globusa, Dagmar Dunlevy, u utorak je izjavila da je prerano za odluku o pomicanju dodjele nagrada.

´Zasad će termin dodjele ostati treći tjedan u siječnju, kao i uvijek´, kazala je ona, dodajući da će se odluka o eventualnoj promjeni datuma donijeti u ožujku.

Neka su velika imena iz svijeta zabave već objavila da će podržati eventualnu promjenu datuma dodjele Zlatnih globusa.

Scott Rudin, koji je u nedjelju primio nagradu za najbolji film kao koproducent drame ´The Hours´, kazao je da se nada kako će Zlatni globusi promijeniti datum dodjele i na taj se način prilagoditi novom datumu dodjele Oscara, jer je to ´jedna od dviju nagrada koje ljudima nešto govore o filmu´.

Akademija filmskih znanosti i umjetnosti odlučila je da, kao dio dvogodišnjeg eksperimenta, dodjelu Oscara 2004. prebaci s kraja ožujka na 29. veljače, u nastojanju da skrati tromjesečno razdoblje koje je postalo prenatrpano raznim drugim dodjelama i intenzivnom, katkad i vrlo brutalnom, kampanjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinuvši se da će interes za dodjelu nagrada oslabiti nakon Oscara, velik je dio organizatora drugih nagrada već prilagodio datume svojih dodjela za 2004. godinu, uključujući Udrugu filmskih glumaca, Udrugu redatelja te Britansku akademiju filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA).

Pobjednici Zlatnih globusa, koje bira gotovo 90 članova Hollywoodske udruge stranih dopisnika, obznanjuju se nakon odašiljanja listića za glasovanje članovima Akademije, zbog čega i imaju velik utjecaj na glasovanje za Oscare.

Stoga je Udruga stranih dopisnika obično vrlo točna u ´predviđanju´ pobjednika dodjele Oscara, kao što je bio slučaj s ´Genijalnim umom´, ´Gladijatorom´ i ´Titanicom´.

Među onima koji bi ove godine na Oscarima mogli profitirati zbog osvajanja Zlatnog globusa su Jack Nicholson, koji je Globus osvojio za glavnu ulogu u filmu ´About Schmidt´ te Chris Cooper, osvajač nagrade za sporednu ulogu u filmu ´Adaptation´.

Tu su još i pobjednik u kategoriji mjuzikla, ´Chicago´, koji je Renee Zellweger donio nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu, te pobjednik u kategoriji drame, ´The Hours´, koji je naslov najbolje glumice u drami donio Nicole Kidman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara