Ovako su se ševili naši preci

Ovako su se ševili naši preci
Screenshot: Youtube

DANAS je seks nešto o čemu se bez problema otvoreno priča, ali ako mislite da naši preci nisu bili perverzni, ovaj tekst bi vas mogao razuvjeriti. U suradnji s Yugopapirom donosimo vam tekst o izložbi "Bi- ne bi" objavljen 1990. godine.

Kolovoz 1990: Ako je suditi po izložbi "Bi - ne bi" koja je postavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu, s podnaslovom "Spolnost u narodnoj praksi i zaštiti", čuvari ćudoređa imali su u prošlosti mnogo više posla nego današnji dušobrižnici. U proslovu kataloga izložbe uvodna je napomena: "Jedva čekam da se smrkne, da se dlaka s dlakom skrkne". Dakako ne asocira se na snenost i trepavice, sklapanje vjeđa u snu.

Odgonetka je nedvosmislena i upućuje na "ono", jer je u sveukupnost stvaranja i stvaralaštva, materijalnoj, duhovnoj i socijalnoj kulturi svakog čovjeka, utkana i spolnost.

Izložba je koncipirana u tri tematska dijela, spolni čin, zaštita od trudnoće (kontracepcija i pobačaj) i spolne bolesti, i pokušava nam približiti nepoznate zanimljivosti narodne intime. Nezaobilazni dio takvih prikazivanja su i narodni pjesnici koji govore bez imalo skrupula, konkretno navodeći spolne radnje i ljubavne organe.

Autorica izložbe Ivanka Ivkanac između ostalog je zabilježila i predočila načine zavođenja, postavljanja "zamki" mladićima, magiju, vraćanje, ali i rješavanje neželjene trudnoće, samozadovoljavanje žena i muškaraca i mnogo drugog, uz duhovite komentare.

"Narodni pjesnik" tako kaže: "Piri vatru, jebi Katu!" / Ne da Kata bez dukata - Valja Kati dukat dati, / Pak ćeš onda ti jebati!".

Na drugom mjestu zabilježena je muška bahatost i zadovoljstvo vlastitim spolovilom: "Imam kitu najveću na svitu, s njom cure razvijaju pitu!"

Djevojke su bile u nezavidnijem položaju kad su pjevale "Dala bi ti nevoljo prokleta, dala bi ti al' nije načeta"!

Zanimljiviji dio je ilustrativni prikaz, objašnjenje i termini za poznate poze ševe. Doslovce piše:

Džamadan, kad je stara i prostrana pička onda se prekriže noge i dignu u vis. Onda bude, vele, mnogo tješnja pa je sve škripa stoji kad se jebe.

Kočke, kad se obe noge dignu na jedno rame.

Konjski, kad se otraga jebe. Ona se naguzi, a on otraga zajini pa goni.

Silahbašun, kad se noge oko sebe opašu.

Plazimice, kad se noge ne dižu nego samo razmaknu.

Grčice, kad se podignu noge na ramena, a podguzicu podbaci kladić.

Istrke, ona se naguzi, a on odzad leti i zgađa (nu to je najviše da se nadraži).

Trbe, stojećke, kad je na što nasloni pa joj stojećke ugoni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara