Ovo je igra sa 112 milijuna igrača svakog mjeseca - izašla je prije 8 godina

Ovo je igra sa 112 milijuna igrača svakog mjeseca - izašla je prije 8 godina
Screenshot: Minecraft

MINECRAFT je zasigurno jedna od najpopularnijih videoigara posljednjih 10 godina, a čini se kako mu popularnost u posljednje vrijeme i dalje raste. Helen Chiang is Microsofta je tako za Business Insider izjavila kako Minecraft ima 112 milijuna aktivnih igrača mjesečno, što je 20 milijuna više nego u listopadu prošle godine. 

>Predmet mnogih rasprava: Kako vi nazivate ovu tipku na kontroleru PlayStationa?

Igra koju je razvio Šveđanin Markus Persson, a izdao Mojang još 2011. tako je jedna od najpopularnijih na svijetu usprkos svom "kockastom" izgledu. Chiang to pripisuje kreativnom aspektu igre, zbog kojeg joj se igrači uvijek vraćaju. Brojni modovi i mogućnost da se Minecraft pokrene i na starijim uređajima čine ju lako dostupnom i mlađim igračima. 

Radi se o sandbox igri u kojoj igrači mogu stvarati i graditi u 3D kockicama te se boriti. Neki od najpopularnijih modova su svakako Survival i Creative mod.

Minecraft je također jedan od traženijih pojmova na YouTubeu. Iako se u posljednje vrijeme često više piše i govori o Fortniteu i sličnim naslovima, a mjerilo za uspjeh i popularnost videoigre temelji se na podacima gledanosti na streaming platformi Twitch.tv, izgleda kako Minecraft ne ide nikamo te i dalje drži svoju publiku. Minecraft je od svibnja 2019. ujedno i najprodavanija igra svih vremena sa 176 milijuna prodanih primjeraka na svim platformama. 

Usporedbe radi, prema dostupnim podacima, podjednak broj ljudi aktivno mjesečno igra Roblox i League of Legends, Fortnite tek nešto više od 70 milijuna, dok su jedine igre koje su premašile tu brojku PlayerUnknown's Battlegrounds i Pokemon Go. Postoje i igre koje su iznimno popularne na kineskom tržištu, ali točan podatak o broju aktivnih igrača nije dostupan. Čini se kako ipak nije sve u izgledu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara