Ovo su najopasnije aplikacije za vašu djecu

Ovo su najopasnije aplikacije za vašu djecu

Screenshot: YouTube

DJECA danas sve češće imaju vlastiti pametni telefon - roditeljima je daleko jednostavnije doći u kontakt s njima, praktički uvijek mogu znati gdje im se dijete nalazi, a valja uzeti u obzir i sigurnosni aspekt: čim dijete dođe u opasnost, može pozvati roditelje pritiskom prsta na zaslon svog telefona. No korištenje takva uređaja u tako ranoj dobi može biti dvosjekli mač. Djeca, naime, mogu na svoje uređaje instalirati aplikacije koje su se pokazale kao leglo pedofilije, prostitucije i sličnih kriminalnih aktivnosti. Evo pregleda pet najopasnijih.

Kik Messenger

Vrlo popularna aplikacija među mlađom populacijom omogućava slanje anonimnih poruka, kao i dodatno skrivanje korisnika iza izmišljenih identiteta. Na prvu možda djeluje kao recept za nedužnu zabavu i zezanje s prijateljima, u praksi se može pokazati vrlo opasnom. Iza takvih anonimnih poruka mogu se skrivati odrasle osobe vrlo upitnih namjera prema malodobnoj djeci.

Seeking Arrangement

Lako dobavljiva aplikacija putem Google Playa i Appstorea nominalno je namijenjena upoznavanju i traženju ljudi sličnih interesa. No iza ovako neutralne definicije krije se nasljednik aplikacije carrotdating, koja je izbrisana iz portfelja dvije spomenute trgovine jer je posredovala u prostituciji.

Yik Yak

Možda i najopasnija od aplikacija na listi, Yik Yak ne pruža nikakvo filtriranje poruka prilikom dopisivanja. Sve što je napisano može vidjeti bilo koji drugi korisnik Yik Yaka koji se nalazi u blizini osobe od koje objava potječe. A tko se u blizini nalazi i kakve su mu namjere, roditelj djeteta može samo nagađati.

Whisper

Ova aplikacija za upoznavanje temelji se na mogućnosti da njeni korisnici objavljuju svoje skrivene želje, namjere ili razmišljanja. Ukoliko se nađe netko sličnih pogleda sva je prilika da će uslijediti upoznavanje dvije srodne duše. Mana aplikacije je što otkriva lokaciju korisnika, pa netko loših namjera može putem poruka izmanipulirati dijete i potom ga lako pronaći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara