Piloti i stjuardese otkrivaju mračne tajne koje aviokompanije ne žele da znate

Piloti i stjuardese otkrivaju mračne tajne koje aviokompanije ne žele da znate
Foto: Instagram

IAKO možda često putujete avionom, neke stvari kao putnik nikad nećete saznati. Piloti i stjuardese otkrili su nekoliko tajni koje aviokompanije zaista ne žele da znate, od čistoće sjedala do toga koliko kisika zaista sadrži maska za slučaj nužde. 

1. Postoji razlog zašto vas posada požuruje da zauzmete svoja mjesta

Ovdje se ne radi samo o tome da avion mora krenuti na vrijeme, već posada ima i jedan osobniji razlog. 

"Naša se satnica počinje obračunavati tek kad se svi smjeste i avion krene. U slučaju kašnjenja, budite sigurni da smo i mi jednako ljuti", otkrila je jedna stjuardesa za Yahoo Travel. 

2. Stvarno se ne želite seksati u WC-u aviona

Razlog tome nisu samo pravila ponašanja, već i činjenica da su toaleti u avionu jako prljavi. 

"Nikad ne ulazite u njih bosi i nipošto se nemojte seksati unutra. Toaleti u avionima najčešće se čiste tek na kraju leta, a letovi su ponekad zaista dugi. Zamislite koliko je bakterija u tim zahodima nakon što ih je koristilo 200 ljudi", navela je jedna stjuardesa na Redditu.

3. Avioni nisu baš najčistija mjesta na svijetu

"Ako se ukrcavate na kratak let, svakako sa sobom ponesite maramice za dezinfekciju. U većini aviokompanija avioni se nakon kratkog leta najčešće vraćaju natrag, što znači da nema vremena za čišćenje. Samo se pokupi smeće i dočeka nove putnike. Ništa ne stavljajte u pretinac na sjedalu jer se to nikada ne čisti. Vidjela sam da se iz njih svašta izvlači, od prožvakanih žvakaća i prljavih čarapa, do napola pojedene hrane ili kore jabuke", savjetuje ona. 

4. Maske za slučaj nužde dat će vam samo 15 minuta kisika

Ako se dogodi najgore, maske s kisikom u avionu osigurat će vam 10 do 15 minuta kisika, ali nemojte paničariti, pilotu bi to vrijeme trebalo biti sasvim dovoljno da avion spusti dovoljno nisko da bi se izjednačio vanjski i unutarnji pritisak nakon čega ćete moći normalno disati. 

5. Nemojte koristiti deke i jastuke u avionu

Iako tijekom dugih letova lako možete doći u napast da zatražite udobni jastuk i dekicu kako biste malo odspavali, posada to nikako ne preporučuje jer se gotovo nikad ne peru. 

"Zapitajte se koliko ljudi se u tu dekicu umotalo prije vas i koliko puta su kihnuli u nju", savjetuje jedna stjuardesa. 

6. Vrata toaleta se mogu otključati izvana

Možda mislite da u avionskom zahodu imate potpunu privatnost, ali vrata se u bilo kojem trenu lako mogu otključati izvana. Ipak, ta opcija postoji isključivo zbog sigurnosnih razloga. 

7. Ne naručujte tople napitke u avionu

"Nemojte piti kavu ili čaj. Voda s kojom se pripravljaju dolazi iz sustava koji se nalazi odmah pokraj toaleta. Voda najčešće pada na testu za Escherichiju coli", tvrdi jedan pilot. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara