Pomfrit žrtva neslaganja SAD-a i Francuske oko Iraka

PRŽENI krumpirići su pali žrtvom neslaganja Sjedinjenih Država i Francuske oko načina na koji treba razoružati Irak.

Zastupnici američkog Kongresa odlučili su na jelovnicima izmijeniti francusko ime pomfrita, koji se u Sjedinjenim Državama zove "french fries" u "freedom fries", "slobodarski krumpirići",
a mjere odmazde prema Francuskoj nisu se zaustavile na tome. Umjesto "francuskog tosta" (french toast) u restoranima u Kongresu od utorka se služi "tost slobode".

Ovaj čin koji, prema riječima njegova inicijatora, predsjednika Odbora za upravu Zastupničkog doma Kongresa Boba Neya, svjedoči o velikom nezadovoljstvu s akcijama Francuske, uslijedio je nakon sličnih izmjena jelovnika diljem SAD-a u znak prosvjeda protiv francuskog protivljenja američkim ratnim planovima u Iraku.

Republikanski zastupnik Jim Saxton iz New Jerseya je predložio da Sjedinjene Države ne sudjeluju na ovogodišnjem Aeromitingu u Parizu, kao i da se zabrani sudjelovanje Francuske u obnovi Iraka.

Čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu Kongresa Tom DeLay iz Texasa rekao je, međutim, da ne treba nametati sankcije Francuskoj. "Mislim da se ne trebamo svetiti Francuskoj. Oni su se sasvim dobro i sami izolirali", kazao je on novinarima.

Osim izmjena francuskih naziva jela zabilježeni su i slučajevi da trgovci vinom prekidaju prodaju francuskih vina.

Neki Amerikanci, pristalice američke vojne akcije u Iraku, pitaju se zašto se Francuzi toliko protive američkoj invaziji Iraka. Odgovaraju da žele za sebe neku vrst globalnog utjecaja u post-hladnoratovskom svijetu u kojem se Sjedinjene Države pojavljuju kao jedina svjetska sila. Tome se obično dodaje i da je Francuska zainteresirana za iračku naftu i poslove s Irakom.

Amerikanci koji smatraju da su oslobodili Francusku i Njemačku nacističke vlasti u Drugom svjetskom ratu, povrijeđeni u svojim najdubljim osjećajima, nazivaju nezahvalne Francuze i Nijemce "koalicijom lasica" (lasica je za Amerikance simbol lukave i podle životinje).

Pojavio se i zločest vic koji dovodi u pitanje francusku hrabrost i vojničku spremnost. Na pitanje: "Koliko treba Francuza za obranu Pariza?" brzi odgovor glasi: "Ne zna se. Nije još pokušano".

Nadobudni branitelji američkog prava da budu u pravu pozivaju i na bojkot druge francuske robe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara