Popularna američka grupa promijenila ime povezano s ropstvom: Posramljeni smo

Popularna američka grupa promijenila ime povezano s ropstvom: Posramljeni smo
Foto: Instagram

COUNTRY grupa Lady Antebellum u četvrtak je promijenila ime grupe u Lady A i izrazila žaljenje jer je staro ime asociralo na razdoblje robovlasništva u SAD-u.

Jedan od najuspješnijih country sastava poručio je u otvorenom pismu da su ba+end prije 14 godina nazvali po arhitektonskom stilu kuće u kojoj su napravili svoje prve fotografije.

Antebellum (lat. prije rata) arhitektonski je stil karakterističan za kuće na američkom robovlasničkom jugu prije Građanskog rata 1861. - 1865.

"Međutim, žao nam je i osjećamo se posramljeno što nismo uzeli u obzir asocijacije te riječi koje se odnose na razdoblje prije Građanskog rata, uključujući ropstvo. Iznimno nam je žao zbog prouzročene boli i zbog svakoga tko se osjećao nesigurno, neprimijećeno ili nevažno", kazali su članovi grupe Lady A.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lady A (@ladyantebellum) on

Izraz Antebellum se koristi i za opis kulture američkog juga prije Građanskog rata.

Bend osnovan u Nashvilleu 2006., poznat po hitovima poput Need You Now za koji je dobio Grammy, pojasnio je da je ime promijenjeno kao odgovor na masovne prosvjede zbog rasizma u SAD-u, potaknute smrću crnca Georgea Floyda.

Prethodno je HBO Max iz svog programa izbacio kultni film Prohujalo s vihorom, koji je osvojio 12 Oscara, zbog rasističkog prikaza crnaca. 

Prosvjednici su iz istih razloga porušili više spomenika generalima Konfederacije, ali i kipove Kristofora Kolumba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara