Poznati u borbi za istinu

Foto: Igor Sambolec, Ronald Goršić, Neja Markičević, Dragan Matić / Cropix

U ŽIVOTU možemo računati na nekoliko stvari, a jedna od njih svakako je brojčano jaka celebrity scena na kojoj bi nam mogle pozavidjeti mnoge zemlje (kada bi, naravno, živjeli u nekoj paralelnoj stvarnosti u kojoj je ogromna količina apsolutnih bezveznjaka i bezveznjakinja predmet tuđe zavisti). I upravo ta ekipa daje dovoljnu količinu iznimno glupe zabave za sve one koji traže savršenu alternativu mračnoj društvenoj i političkoj zbilji koja je ponekad toliko teška i čemerna da je pravo čudo da broj samoubojstava nije porastao.

Često i politička scena zna ponuditi odličnu zabavu

Naravno, često i politička scena zna ponuditi odličnu zabavu pa smo nedavno imali prilike poslušati urnebesnog Darka Milinovića i njegovu dirljivu obiteljsku priču protkanu umjetnom oplodnjom, obmanama i borbom protiv stranačke mržnje. No, takvih slučajeva nije mnogo i redovito ih zasjenjuju mnogobrojne afere koje bi u nekim drugim državama narod ponukale na ustanak, palež i nerede.

Ipak, promotrimo li malo ove dvije scene, dolazimo do zaključka da se sve češće sreću, sudaraju i stvaraju jednu novu, moćnu i urnebesno zabavnu struju koju dosad nismo sretali. Naime, iako se „selebovi“ dosad nisu pačali u politiku jer politika je u njihovim umovima ipak predstavljala jedan viši nivo koji uključuje za njih nepojmljivu radnju - promišljanje. Promišljanje čak nije najsretniji izbor riječi jer mnogi bi to mogli povezati s inteligencijom. Radi se o suočavanju s onim što se oko njih događa, a ako našim poznatima nedostaje nešto, onda je to svakako doticaj sa stvarnošću.

Dosad im je nedostajalo onog nužnog osvrtanja oko sebe jer u suprotnom bi shvatili da se nalaze u Hrvatskoj i da biti celebrity u državi od četiri i po milijuna ljudi koji se više-manje međusobno poznaju, nije neko posebno dostignuće i ne donosi ništa više od polugolih sisa, izjava koje postaju predmetom izrugivanja i premalo novca za status idiota do kojeg nije teško doći, a nemoguće ga se otresti.

Odjednom se o Severini počelo pričati kao "ikoni ljevice"

Dalo bi se zaključiti da je cijela priča započela u trenutku kada se Severina „sukobila“ s Jadrankom Kosor koja je, vjerojatno nagonski i nepromišljeno graknula i nenamjerno uvela Hrvatsku u novu eru. Severinu su odjednom počeli shvaćati kao ozbiljnu zagovornicu prava „malog čovjeka“ iako je u stvarnosti riječ o trivijalnom lupetanju koje se u konačnici pokazalo znakovitim. Znakovitim zato jer se poimanje „ozbiljnog“ u ovoj zemlji toliko izvitoperilo da se čak i isprane fraze popularne pjevačice tretiraju kao nešto na što vrijedi obratiti pažnju.  Naravno da će svaka njena izjava završiti u novinama, ali odjednom se o Severini počelo pričati kao „ikoni ljevice“ što bi vas u istom trenutku trebalo natjerati u katatonično stanje u kojem ćete provesti ostatak života.

Odjednom su iz pukotina počeli izlaziti silni „celebrity aktivisti“ koji analiziraju političku stvarnost i angažiraju se na dosad nezamisliv način.

"Jadranka Kosor je žena od krvi i mesa"

Tina Katanić, inače simpatična djevojka s jednim izrazom lica, koju smo dotad mogli čuti samo kada se pričalo o nečem beznačajnom, odjednom je stala u obranu Jadranke Kosor dajući pritom svoju pomnu analizu cijele situacije. "Jadranka Kosor je žena od krvi i mesa" bio je pravi "eye opener" za sve one koji su mislili da je riječ o monstrumu iz Crne Lagune. No, bio je to samo početak.

Potaknuti Severininom borbom za pravdu i jednakost, ostali sljedbenici krenuli su u osvajanje političke scene. Nives Celzijus uglazbila je premijerkine pjesme iz mladosti, što bi trebao biti kao neki statement, camp, neuspjela šala ili što već. Svi mi znamo da je to privlačenje pažnje, ali dosad smo mogli biti mirni jer znali smo da ovi frikovi ne ulaze u cirkus i oduzimaju svjetlost reflektora trupi ekvilibrista, žonglera i klauna koji su nas vremenom doveli na sam rub ponora.

Posljednji u nizu izleta u nepoznato bio je ispad Mirele Rupić

Posljednji u nizu izleta u nepoznato bio je ispad Mirele Rupić koja je vjerojatno u naletu neizlječive dosade zaključila da javnost od nje želi čuti nešto drugo osim redovitog mjesečnog podsjećanja kako je nekoć zanijela s Goranom Višnjićem. Mirela Rupić za trajanja svojih petnaest minuta dokazala se prije svega kao "javna osoba" s istančanim sluhom za vapaje drugih pa nije zgoreg da i od nje čujemo ponešto o slučaju Ivane Hodak. "Nju vam je ubila mafija" reče osoba luđa od žene koja živi sa stotinu mačaka. Hvala vam gospodična Rupić, to je ono što nam je trebalo.

Što slijedi? Teorijski modeli i empirijska istraživanja dugoročnog ekonomskog rasta koji je za vas pripremila Doris Vrečko u suradnji s Malinom Grahek?

Što slijedi? Politički talk-show Dine Bubičića? Teorijski modeli i empirijska istraživanja dugoročnog ekonomskog rasta koji je za vas pripremila Doris Vrečko u suradnji s Malinom Grahek?

I baš kao što sve bolje funkcionira kada se crkva ne upliće u politiku, stvari neusporedivo bolje funkcioniraju kada se ovoj vrsti poznatih ne daje prilika da javno iznose svoje političke stavove. Ne zbog toga jer na to nemaju pravo već zbog toga jer se ostatak društva prema tim izjavama odnosi glupavo i objavljuje ih…

U medijima…

Tamo gdje ih svatko može pročitati, čuti i shvatiti ozbiljno.

A ne bi trebali.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara