Prašnjavi Oscari ponovno na sceni uoči 75. obljetnice nagrade

PREMA stanju u kojemu se nalazi oskarovski kipić koji je Tom Hanks 1993. dobio za ulogu bolesnika od AIDS-a u filmu "Philadelphia", dade se zaključiti da ga je rado i često imao u rukama prednja mu je strana, naime, i dalje zlatna i sjajna, no na stražnjem dijelu gdje obično nalegnu prsti zlatna je patina počela prepuštati mjesto srebrnoj podlozi.

Prošlogodišnja pobjednica Halle Berry također je imala teške trenutke da se odvoji od svoga Oscara za film "Monsters Ball".

Upraviteljica Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti Ellen Harrington ističe kako se Berry - prva Afroamerikanka koja je dobila Oscara - snažno emocionalno vezala za svoj kipić i da ju je trebalo poprilično uvjeravati da ga preda kako bi mogao biti pokazan na posebnoj izložbi u povodu 75. obljetnice nagrade.

Harrington je u proteklih šest mjeseci izigravala pravoga detektiva pokušavajući pronaći i prikupiti sve dosad dodijeljene Oscare za izložbu koja će pod nazivom "A Oscar odlazi u ruke?" biti održana u akademijinoj glavnoj zgradi u Los Angelesu.

Potraga je Harringtonovu odvela čak u Berlin jer je prvi Oscar uopće bio dodijeljen njemačkom glumcu Emilu Janningsu 1929.

U konačnici, ona je uspjela pronaći još 10 od ukupno 15 Oscara predanih u prvoj godini postojanja nagrade. No, četiri kao da su netragom nestala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nije se moglo predvidjeti koliko će vrijedne te statuice postati", kazala je Harrington.

Zahtjevna je bila i potraga za jedinim drvenim Oscarom koji je 1937. dobio trbuhozborac Edgar Bergen, otac glumice Candice Bergen. Zato je Harrington bila potpuno uspješna u prikupljanju svih pet Oscara koje je osvojio film "Let iznad kukavičjeg gnijezda" 1975., uključujući one za najboljega glumca Jacka Nicholsona, producenta Michaela Douglasa i redatelja Milosa Formana.

Britanska glumica Emma Thompson morala je posegnuti u svoju kupaonicu kako bi izvukla Oscara koji je dobila 1995. za najbolju adaptaciju scenarija za film "Razum i osjećaji".

Nažalost, kipići nisu neotporni na utjecaj izvanjskih uvjeta, pa se ni njihovo držanje u kupaonici ne čini idealnim izborom, napomenula je Harrington.

Američka akademija nudi dobitnicima Oscara posebnu uslugu održavanja njihovih kipića, što uključuje i poliranje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara