Kidman i Zellweger u napetom iščekivanju Oscara

NICOLE KIDMAN je uspjela skrivajući se iza lažnog nosa i neuredne frizure, a Renee Zellweger pokazujući svoje noge i do sada nepoznati dar pjevanja i plesanja.

Obje su glumice premašile sva očekivanja i favoritkinje su za Oscara za najbolju glumicu, najugledniju holivudsku nagradu koju još nijedna dosad nije osvojila.

Prema riječima dobrog poznavatelja Oscara Toma ONeila, radi se o klasičnoj neizvjesnosti: do sada je Kidman doslovno vodila za dužinu nosa, ali je Zellweger naglo iskočila osvojivši nagradu Udruge filmskih glumaca (SAG).

Naime, Zellweger (33) je, na iznenađenje mnogih, prošle nedjelje dodijeljena nagrada SAG-a za ulogu ubojice u mjuziklu "Chicago", u kojoj je zablistala kao pjevačica i plesačica, iako nikada nije učila ples, a pjevala je samo pod tušem kod kuće.

Kako navodi ONeil, Zellweger je svojom ulogom iznenadila sve, a izglede joj povećava opći uspjeh filma "Chicago" te nagrada SAG-a.

No sedam dana prije svečane dodjele Oscara 23. ožujka, Kidman je i dalje ozbiljni kandidat za tu uglednu nagradu, zahvaljujući ulozi engleske spisateljice-samoubojice Virginije Woolf u filmu "Sati", za koju je već nagrađena Zlatnim globusom te nagradom Britanske akademije za film i televiziju (BAFTA).

Kidman (35) je stekla naklonost publike zbog dostojanstva koje je pokazala tijekom mučnog razvoda od glumca Toma Cruisea.

Danas uživa u uspjehu koji je započeo trilerom "Uljezi" 2001., nastavio se mjuziklom "Moulin Rouge", a kulminirao filmom "Sati" u kojem je gotovo neprepoznatljiva.

Kidman je prošle godine ostala bez Oscara u tijesnoj borbi u kojoj je pobijedila Halle Berry kao prva afričkoamerička glumica u povijesti američkog filma koja je osvojila kipić za najbolju glumicu.

Prema mišljenju mnogih kritičara, upravo bi Kidman mogla osvojiti ovogodišnjeg Oscara jer, kako navodi Richard Schickel, Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti voli glumce koji tumače luđake ili poremećene osobe i koriste veliku količinu šminke, što znači da Kidman zadovoljava oba kriterija.

ONeil također misli da je Kidman glavni favorit za Oscara jer tumači stvarnu osobu u koju se fizički transformirala, a uloga ima i težinu.

Među kandidatkinjama za nagradu za najbolju glumicu je i Julianne Moore (42) za film "Daleko od raja". Moore nakon vrlo uspješne sezone ima dvije nominacije - za glavnu i sporednu ulogu ("Sati").

Slučajno u oba filma tumači lik američke domaćice iz američkog predgrađa 1950-ih godina, čiji je život u kaosu.

Moore je dosad dva puta nominirana za Oscara te čak pet puta za nagradu SAG-a, no još nijednom nije nagrađena.

U kategoriji za najbolju glumicu su i Salma Hayek za ulogu meksičke umjetnice Fride Kahlo u filmu "Frida" te Diane Lane kao nevjerna supruga u filmu "Nevjerna", no ove godine, prema mišljenju kritičara, ne predstavljaju opasnu konkurenciju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara