Predstavljen prvi Rolls Royce pod kapom BMW-a

03. SIJEČNJA predstavljen je novi model Rolls Roycea. Novi Phantom je prvi model razvijen otkad je RR prešao u ruke BMW. Sudeći po fotografijama strahovanja su bila neopravdana, jer novi Phantom u svakom pogledu ostaje pravi predstavnik britanske škole gradnje luksuznih automobila.

Za potrebe proizvodnje novog modela izgrađena je nova tvornica vrijedna 300 milijuna €. Tvornica je smještena u mjestu Goodwood, Zapadni Sussex, inače zavičaju Henry Royce. Prije službenog predstavljanja u Detroitu kroz nekoliko dana, priređena je svojevrsna najava u prostorima tvornice, gdje je novinarima i mnoštvu uglednika predstavljen novi model, koji će nositi poznati «Spirit of Ecstacy» logo. Automobil je javnosti predstavio direktor Rolls Roycea, gospodin Tony Gott.

Phantom pokreće moćni 6.75-litreni V12 motor od 338/460 kW/KS, koji ovom ogromnom automobilu omogućuje izvanredne performanse. Ubrzanje do 100 km/h traje svega 5.9 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 240 km/h. Već pri 1.000 o/min motor isporučuje čak 75 % maksimalnog okretnog momenta, koji inače iznosi 720 Nm pri 3.500 o/min. Kod ovakvih automobila potrošnja je u drugom planu, pa ćemo tek spomenuti da u mixu iznosi 15,9 l/100 km.

Uz obilje luksuza, model nudi i neka funkcionalna rješenja, dosad neviđena u ovoj klasi. Tako na primjer, pretinci u svim vratima sadrže kišobran, što je i logično s obzirom na podneblje u kojem će se najčešće kretati ovi automobili. Također, u trenutku kad se motor ugasi, elektromotor automatski spušta značku u unutrašnjost vozila i tako onemogućava da ga «slučajni prplaznik» nehotice otkine.

Prodaja je startala ovih dana, a Phantom je dostupan po cijeni od 320.000 €.

Podsjetimo, prvi Rolls Royce proizveden je 1906. godine i prodan po cijeni od 395 GBP. Nakon duge povijesti, britanskog proizvođača 1998. otkupljuje BMW, koji je do danas ostao većinski vlasnik.

6. siječnja sa radom će startati i nove službene stranice Rollc Royce-a, na kojima će svi moći vidjeti prve slike ovog fascinantnog automobila. Stranica se nalazi na adresi http://www.rolls-roycemotorcars.com.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara