Prema novom istraživanju u Dalmaciji žive najviši 18-godišnjaci na svijetu

Prema novom istraživanju u Dalmaciji žive najviši 18-godišnjaci na svijetu
Foto: 123RF

MLADIĆI iz Dalmacije najviši su na svijetu u kategoriji 18-godišnjaka, pokazalo je opširno antropometrijsko istraživanje koje je obuhvatilo 1.803 mladića i 782 djevojčice iz 66 škola u 23 grada, u dobi od 17 do 20 godina.

Istraživanje koje je provedeno u svim hrvatskim priobalnim županijama, te u Karlovačkoj županiji, pokazalo je da najviši hrvatski mladići žive u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, sa svojih prosječnih 184,1 centimetara.

Grad rekorder po visini mladića jest Makarska, u kojoj je prosjek 187,6 centimetara.  Slijedi Imotski s prosječnom visinom od 186,2 centimetra, pa Metković, Šibenik i Split.

Znanstvenici koji su provodili istraživanje usporedili su prosječnu visinu 18-godišnjih Nizozemaca, koje se smatra najvišim ljudima na svijetu i ispostavilo se da su 1,7 centimetara niži od Dalmatinaca.

Cilj istraživanja nazvanog "Obala divova: antropometrijsko istraživanje srednjoškolaca na jadranskoj obali Hrvatske" bio je prikazati regionalne razlike u visini i proporcijama tijela u osam županija uz jadransku obalu Hrvatske.

"Ovi rezultati pokazuju da su mladići iz Dalmacije trenutno najviši na svijetu u starosnoj kategoriji od 18 godina, a porast visine od sjevera prema jugu obale može se pripisati blizini Bosne i Hercegovine. Izvanredne visine u Hrvatskoj i BiH najvjerojatnije se mogu objasniti jedinstvenim genetskim predispozicijama lokalne populacije dinarskih Alpa", stoji u izvješću.

Zanimljiva je i činjenica da su mladi vojnici u Dalmaciji 1883. godine bili visoki 171 centimetar, što pokazuje koliko su danas viši mladi u toj regiji. Najniža mladež u Hrvatskoj ona je u Hrvatskom zagorju.

Istraživanje su provodili Fakultet kinezioloških znanosti Sveučilišta Masaryk u Brnu, Gimnazija Metković, Kineziološki fakultet iz Nikšića i Fakultet ekonomije iz Bara. Autori studije su Pavel Grasgruber, Stipan Prce, Nikola Stračárová, Eduard Hrazdíra, Jan Cacek, Stevo Popović, Sylva Hřebíčková, Predrag Potpara, Ivan Davidovič i Tomáš Kalina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara