Prodaje se Drakulin dvorac

Dvorac se nedavno ponovo našao u posjedu obitelji Habsburg koja ga je izgubila 1948. kad ga je zaplijenila komunistička vlada. Nakon završene restauracije lokalne su se vlasti pobojale da će obitelj prodati dvorac velikom hotelskom lancu koja bi od njega napravila tematski zabavni park i time vjerojatno uništila okolne prirodne znamenitosti.

Godišnje ovaj dvorac posjeti više od 400 000 turista koje uglavnom privlači činjenica da je svojevremeno u njemu živio rumunjski vladar Vlad Tepeš, proslavljen kao grof Drakula. Također se vjeruje da je Drakula u dvorcu bio zatvoren dva mjeseca kad ga je uhvatio kralj Mađarske, Matijaš Korvin.

Cijena koju Habsburgovci traže za otkup dvorca iznosi 78 milijuna američkih dolara, a lokalne su je vlasti navodno spremne platiti. No, ministar kulture Adrian Iorgulescu žestoko je kritizirao tu ideju jer smatra da dvorac vrijedi tek oko četvrtinu cijene koju obitelj Habsburg za njega traži. "Nemam ništa protitiv da gradsko vijeće otkupi Drakulin dvorac, ako su dovoljno glupi da im isplate toliko novca", rekao je Iorgulescu.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara