Prošetali smo po tržnici: Barica nam je dala recept za hit juhu od tikve
PRVI je dan jeseni pa je bio red da se zaputimo do najbliže tržnice pogledati što se nudi od jesenskih namirnica, a kako bismo dobili što više ideja što kuhati ovih dana, stali smo kod svakog štanda i dobro proučili ponudu.
Pretoplo je i nedovoljno kišno pa na zagrebačkom Kvatriću nismo našli vrganje koje volimo spremati vrlo jednostavno, s malo dinstanog crvenog luka i jajima, pa ćemo ovog puta ipak morati pričekati neki drugi dan da omastimo brk najdražim doručkom. Za sve one kojima se naša kajgana čini prejednostavnom imamo i malo ozbiljniji recept s vrganjima koji možete naći ovdje.
Sigurno vas zanima što smo našli kod vrijednih prodavača. Volite li grožđe, današnja ponuda bi vam se jako svidjela jer smo našli čak i izabelu koja nije toliko komercijalna sorta, a uparili smo je s mekanim svinjskim fileom za koji recept možete vidjeti ovdje.
Zaželite li se bučnice, možete kupiti cijelu ili buču naribanu na licu mjesta. Danas nismo bili raspoloženi za razvlačenje tijesta i zato smo svježe vučene kore kupili na štandu kod 'Nade', a tek par štandova dalje sir, vrhnje i jaja. Sad kad znate sve sastojke, evo i recepta.
Juha od tikve gospođe Barice
Najveći je naglasak ipak bio na tikvama, onima s tvrdom sivkastom korom i narančastim mesom. Zastali smo na štandu kod Barice koja nam je otkrila kako je njoj tikva najbolja u obliku kremaste juhe. Ne voli se igrati sa začinima i tu ne pretjeruje, no nekad voli uz tikvu dodati malo ostalog povrća, najčešće cvjetače i mrkve. Kad se sve skuha i omekša, objasnila nam je simpatična prodavačica, dobro se smiksa štapnim mikserom da se pretvori u glatku juhu. Ovako.
Želite li odvažniju varijantu s egzotičnim i aromatičnim začinima, recept je ovdje.
Još uvijek ima i krastavaca za kiseljenje pa još stignete ako niste napravili zimnicu na vrijeme. Nismo našli one sitne kojih uglavnom ima početkom srpnja, već krupnije koje je lakše kiseliti tako da ih narežete na kolutiće. Na taj način ih imate već spremne kad ih dodajete u burgere.
Možete ih narezati i na kockice i olakšati si pripremu francuske salate kad dođe vrijeme za nju. Kako god odlučite, ovdje je recept koji će vam poslužiti i za kiseljenje turšije. Kad smo kod turšije, naišli smo i na zelene rajčice koje su tradicionalno dio ove miješane zimnice, a uz njih i krastavce nezaobilazni su sastojci cvjetača i mrkva.
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan. Recepte možete pratiti i na YouTube kanalu Index Recepata. Pretplatite se na kanal kako vam nijedan ne bi promaknuo.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati