Pušiona: Internet na ovim prostorima

NA POČETKU, da se izvinim dragim čitateljima zbog kašnjenja kolumne. Kako sam u prošloj Pušioni napisao da je Bog digao ruke od Zemlje te kako njegov utjecaj sve više slabi, to mi je on praktično pokazao da sam u krivu i da se ne zajabavam s njim.

Konkretno, mislim na izvrsnu povezanost Splita sa Zagrebom, na snijeg koji me odvojio od ostatka civilizacije te činjenicom da petica i sedamnaestka ne voze, zarobio na jarunskim pustopoljinama.

I tako, stojim na prozoru i preslušavam CD kojeg mi je uvalio Krle uz riječi: «Ovo poslušaj tek kad budeš u Zagrebu i kad zapališ. Hardcore, stari!»

I pustio, a tamo «Ganga fest Biorine». Naši gorštaci u originalnom izdanju. To su oni rolling-stonesi što se povremeno, kad se treba transformirati u nekog generala, dokotrljaju u grad.

I kreće stvar:

Go-to-vina ne-moj se priiiiiidaaati,
pra-vi Hr-vat uza te će staaaat-i. Oooj!

A onda se frend DJ dočepao toga pa se sad zajebava s tim i miksa to s elektronikom. Zanimljivo, šta da kažem.

I tako me taj glazbeni sudar svjetova vratio par dana unutrag kad sam postarijem rođaku, čovjeku, katoliku i Hrvatu predstavio Internet. Čovjek kupio kćeri laptop, ova se uštekala na Net i onda on mene upilio da mu ja sad to demonstriram.

Pa smo prošetali Thompsonove, Gotovinine, HDZ-ove i ine domaće stranice, a ovaj je urlao: «Ivanka! (to mu je žena) Ivanka! Vidi ovo, srca ti Isusova, sve ima ovde!» A kad sam mu pokazao forum s političkim temama te irc na kojem se s ljudima s područje bivše Juge mogao danonoćno prepirati na sve moguće teme, njegovoj sreći nije bilo kraja.

Međutim, zabavu nam je pokvarila Ivanka koja je, kad je skopčala da joj cijelo vrijeme radi telefon načisto popizdila: «Ko će račun platit za tu vašu zajebanciju?!»

No, uzmemo li za primjer jednu dostadobrostojeću obitelj koja se s telefonskim računom sasvim dobro nosi, dolazimo do jednog novog tipa Internet-korisnika, domoljubnog penzionera navučenog na Internet.

O čemu se, naime, radi? Pojavu o kojoj pričam uočio je jedan tip s FER-a koji je za pokusnog kunića uzeo oca te time u praksi pokazao da stvar pali.

Stari mu otišao u penziju, a to je jedno od zajebanijih razdoblja u ljudskom životu. Ono, do jučer si bio «mali šaraf u mehanizmu društva», a danas si kurac od ovce.

Pa se ovaj počeo osjećati beskorisno, pa mu je bilo dosadno, pa je bio frustriran, pa je počeo urlati po kući... Ukratko, kvario je ukućanima raspoloženje.

Pa se ovaj dosjetio i sklepao na brzinu nekakvo računalo s vezom na Net, održao mu dvotjedni tečaj i pustio ga da irca sa Srbima, Bošnjacima, Crnogorcima, Hrvatima... Teme: politika, raspad Jugoslavije, Haag i tome slično.

Čovjek se na te teme svađa već skoro godinu dana i još mu nije dosadilo niti je došao do kakvog pametnog zaključka, a vjerojatno i neće uskoro što o temi govori više nego dovoljno. Kao pubertetska rasprava o smislu života.

Cijela stvar rezultirala je mirom u kući. Stari se svakodnevno pet-šest sati prepire s ruljom s prostora bivše Juge i osjeća se kao dijete u dućanu s igračkama.

A ujedno je postigao i to da je nacionalni naboj preselio iz dnevnog boravka u cyber-prostor. Kolokvijalno, stari više ne sere o Srbima po kući nego tipka.

Nakon toga se u našim napušenim mozgovima rodila sasvim dobra ideja. Trebalo bi napraviti stranicu na kojoj bi se vrtilo nešto poput igre koja bi uz chat, forum i tome slično sadržaval i brodove, vojsku, tenkiće te ostalu ratnu mašineriju. Nešto poput strategije. Postavit radnju na ove prostore i sve turbo-domoljube iliti nacionaliste prištekat na nju pa nek se ispuhuju do mile volje. Ono, preselit sranje u cyber-prostor. Pa nek guštaju.

Onda bi ganga s početka priče vjerojatno izgledala ovako:

Inter-nete je mriža me-ni draaaaa-gaa,
ko-lješ Srbe, a ne vi-diš Haaaa-ga, oooj!


                 denis_lalic@yahoo.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara